Waarom moet ik hier heen?

De Monte Rosa berghut in Zwitserland is niet bereikbaar met een auto of skilift. Wandelend doe je er drie uur over. Met een helikopter een kwartier. Dit zou wel eens de mooiste berghut ter wereld kunnen zijn.

De Monte Rosa berghut in Zwitserland ligt op een hoogte van 2.883 meter. De berghut is een begrip bij bergliefhebbers. Deze voormalige houten hut bij Zermatt is al lange tijd een geliefde pleisterplaats voor wandelaars, bergbeklimmers, mountainbikers en natuurliefhebbers.

De Monte Rosa berghut in Zwitserland

Het uitzicht op de berg Monte Rosa en de naastgelegen Monte Rosa-gletsjer is letterlijk om stil van te worden. Dit is pure architectuur in de bergen. In een decor van de beroemde Zwitserse gletsjers en bergtoppen.

De Monte Rosa berghut is de mooiste berghut

Sinds 2009 is de voormalige trekhut omgetoverd tot een architectonisch hoogstandje. Deze supermoderne slaapplaats is tevens opmerkelijk duurzaam, onder meer vanwege de vele zonnepanelen. Het project van de Swiss Alpine Club trekt inmiddels wereldwijde aandacht. En, zoals het hoort bij architectuur; je vindt het mooi of lelijk. Een tussenweg is er niet.

Monte Rosa hut op de gletsjer

Hoe kom ik hier?

De berghut is allesbehalve eenvoudig te bereiken. Er is geen weg of andere huizen in de buurt. Te voet is de enige manier. Al komen er wel af en toe toeristen aan per helikopter. Waardoor je hier (meestal) rustig zit. En kun je genieten van de zonsondergang en, na een nachtje slapen, van de zonsopgang boven de Zwitserse Alpen. Met de beroemde Matterhorn als absoluut pronkstuk.

In de winter is de hut populair bij toerskiërs. Die lopen in de ochtend op ski’s met speciale vellen omhoog. In de hut eten ze wat en rusten er uit, terwijl ze ook van het uitzicht genieten. Daarna skiën ze naar beneden. Klinkt als een perfecte dag toch?

Monte Rosa hut uitzicht

Meer informatie: www.section-monte-rosa.ch/de/unsere-hutten/monte-rosa-huette

Corno’s reistips:

Zwitserland is vanuit Nederland prima te berijden met de auto. Als je geen zin hebt om lang achter het stuur te zitten, kun je vliegen of de trein nemen. Dit prachtige land leent zich goed voor een rondreis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.