Waarom moet ik hier heen?

De Via Dinarica is een 2.000 kilometer lang wandelpad door zes landen in de Balkan. Je kunt diverse routes lopen die dwars door de Dinarische Alpen voeren, langs bergen van meer dan 2.000 meter hoog.

De Via Dinarica is een wandelroute dwars door de Balkan. Hij bestaat pas sinds 2010, maar wint prijs na prijs. Zo werd het al verkozen tot favoriete wandelroute bij National Geographic voor 2017.

Via Dinarica in Bosnië.
Via Dinarica in Bosnië. Corno van den Berg

De Via Dinarica, de naam zegt het al. Het is een wandelpad dwars door de Dinarische Alpen. Waarbij je de keuze hebt uit drie routes: De witte, de blauwe en de groene. Met elk een eigen karakter.

Drie verschillende routes:

De meest geroemde is de bergachtige route, die door alle zes deelnemende landen loopt. Oftewel dwars door Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië, Kosovo, Montenegro en Slovenië. Met in totaal meer dan 2.000 kilometer aan wandelpaden. De drie aangelegde wandelroutes van de Via Dinarica doorheen loopt behoren officieel tot de Alpen. De Dinarische Alpen zijn de uitlopers van ‘onze’ Alpen.

Sfeerbeeld onderweg op de Via Dinarica.
Sfeerbeeld onderweg.Corno van den Berg

Het landschap waarin je wandelt bestaat grotendeels uit bossen, dat vaak overgaat in een kaal karstlandschap met indrukwekkende rotsformaties. En, wat minder bekend is, met diverse bergen die boven de 2.000 meter uit komen. Ook ontdek je kleine dorpjes waar het leven stil lijkt te hebben gestaan. En vlaktes met bijvoorbeeld nog schaapherders.

Een schaapskudde bij de grens.
Een schaapskudde onderweg. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Kroatië kun je vanuit Nederland met de auto gaan of een vlucht en huurauto boeken. Je kunt ook kiezen om een complete rondreis waarin vlucht en auto zijn inbegrepen kiezen. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Drie routes om uit te kiezen:

White Trail / Witte Route

De White Trail (witte route) voert langs de hoogste bergtoppen van elk land, dus door Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Kosovo en Kroatië naar Slovenië. En dus ook door het hart van de Dinarische Alpen. Deze route is maar liefst 1.260 kilometer lang.

De route is duidelijk aangegeven. Onderweg vind je diverse stenen hutten om te overnachten, alsook kleine hotels. De route start bij enkele van de grootste kalksteengrotten van Europa, bij Postojnske en Skocjanske in Slovenië.

Via Dinarica in Kroatië
Via Dinarica in Kroatië Corno van den Berg

Blue Trail / Blauwe Route

De andere routes zijn korter. De Blue Trail is ook populair, deze loopt onder meer langs de kust en het wildere deel van Kroatië. Met onder meer het Biokovo Nature Park op de route.

Mooi licht in de bergen.
Mooi licht in de bergen van Bosnië. Corno van den Berg

Green Trail / Groene Route

De Green Trail is het meest onbekend. Hij voert voornamelijk door de naaldbossen ten noorden van de bergketen en minder over bergtoppen. Deze is dan ook minder zwaar dan de andere routes.

Bekijk deze video van de Via Dinarica

Beste video Via Dinarica

Als je van wandelen houdt moet je een van deze routes (of een deel ervan) eigenlijk wel op je Bucket list zetten. Aan jouw de keuze welke.

Meer informatie: www.viadinarica.com

Wandelen