Algonquin Provincial Park

Het oudste en meest beroemde park van Ontario

Algonquin Provincial Park is een groot en wereldberoemd natuurpark in Canada. Het is vernoemd naar de Algonquin indianen, die hier vroeger leefden. Het is het grootste en oudste park van de staat Ontario in Canada. Dit zijn de bezienswaardigheden en attracties voor je bezoek aan het Algonquin Provincial Park.

Dit natuurgebied is 7.800 m2 Canadese natuur met heuvels, moerassen, rivieren en duizenden meren. Dit is wildernis in optima forma, met veel dieren zoals de eland en zwarte beer. Die je zelf kunt ontdekken, op diverse manieren.

Het Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum krijg je veel informatie over alle mogelijkheden die je hier hebt. Over de wandelroutes die er zijn, de beste plekken om te kanoën en over alle dieren die je hier kunt ontmoeten. Daarnaast kun je al je vragen stellen aan de parkwachters.

Welke dieren kan ik zien?

Algonquin staat bekend om één dier; de eland. Dit machtige dier kun je hier op elk moment van de dag tegen komen. Al heb je in de vroege ochtend alsook bij het vallen van de avond de meeste kans. 

Het is tevens een goede plek om dieren als zwarte beer, otter, bever en wasbeer te spotten. Al heb je daar wel wat geluk bij nodig, maar tijdens wandelingen heb je de meeste kans. Zeker als je in de vroege ochtend op pad gaat. Ook tegen het vallen van de avond is een goed tijdstip hiervoor. Dit zijn mijn tips voor de beste excursies in Algonquin Provincial Park.

Wandelen met een parkwachter

Wandelen in Algonquin Provincial Park.

Wil je wandelen met een gids? In het park worden diverse wandelingen georganiseerd waarbij je met een gids op pad kunt. Ondertussen vertelt hij of zij voluit over het park. Ook gebruikt hij zijn kennis om dieren te spotten, waardoor je meer ziet dan als je alleen op pad gaat.

Highway 60

De Highway 60 loopt voor een deel door het park. Het is dan ook een toeristische route, die met de auto zeer de moeite waard is. Als je hier vroeg in de ochtend rijdt heb je een grote kans om elanden te spotten langs de kant van de weg.

Kamperen, ook in het wild

Wie wil slapen met de geluiden van Algonquin moet een nacht (of meerdere) doorbrengen in een tent. Dit kan op twee manieren. Je kunt op een van de diverse camping gaan staan, zodat je bijvoorbeeld ook gebruik kunt maken van de faciliteiten. 

Maar Back-Country kamperen in Algonquin is pas echt avontuur. Oftewel, je tent, slaapzak, matje en eten en drinken mee in je rugzak en op pad. Hou wel rekening met beren, die met name op voedsel geuren af komen. Geef vooraf aan bij het bezoekerscentrum wat je precies gaat doen. Zodat je bij problemen een back-up hebt.

Overnachten in knusse hotels

De meeste bezoekers blijven hier enkele dagen. Als je wilt wandelen en kajakken is dat ook wel een must. Ik verbleef drie nachten in een van de diverse hotels aan het water. Er zijn ook lodges en resorts, maar dat zijn feitelijk ook hotels. Zorg wel dat je op tijd boekt, want deze regio is zeer populair in de vakanties en weekenden. 

Kanoën

Kanoën in Algonquin Provincial Park.

In een kano het park verkennen is eigenlijk een must. Je kunt korte tochten maken, van enkele uren tot meerdere dagen. Je kunt eenvoudig vanaf een parkeerplek langs Highway 60 het water op, maar ook dieper het park in gaan. 

Kano’s kun je op talloze plekken huren. Je kunt ook tochten met een gids maken, waarbij je tevens veel uitleg krijgt over het gebied en de dieren. Aan jou de keus. 

Wandelen in Algonquin

Algonquin heeft talloze wandelpaden. Veel daarvan starten bij Highway 60. Je kunt kiezen. Er zijn diverse wandelingen die om een meer lopen. Zoals die van Bat Lake (5,5 km), Mizzy Lake (10,5 km) en Peck Lake (2 km). Maar er zijn ook langere routes. 

Een van de mooiste is de Centennial Ridges Trail, van iets meer dan 10 kilometer. Je wandelt naar de top van twee heuvels, die je een heerlijk uitzicht geven. De Track and Tower Trail is zo’n 7,5 kilometer lang en geeft je een populair uitzicht over Cache Lake. Tot slot is de korte Lookout trail (2 km) ideaal voor foto’s. Je loopt een deel bergop, waarna je een eindeloos uitzicht over het natuurgebied krijgt als beloning. 

Indian Summer

Indian Summer in Algonquin Provincial Park.

De Indian Summer in Canada moet je ooit hebben beleefd. In de herfst, die in dezelfde tijd valt als bij ons, verandert dit park in een kleurenpalet. De blaadjes aan de loofbomen verkleuren dan tot dieprood, licht oranje en opvallend geel. Wat zeker in combinatie met de vele meren een heerlijk gezicht is.

Hoe kom ik hier?

Algonquin ligt tussen Toronto en Ottawa in, althans iets ten noorden er van. Het natuurgebied ligt op 260 kilometer van Toronto; zo’n drie uur rijden met de auto. De stad Ottawa is ongeveer even ver weg. Er zijn genoeg hotels en campings in de buurt om te overnachten.

Een Amerikaanse marter in Algonquin Provincial Park.

Beste tijd voor Algonquin Provincial Park

Algonquin kun je het gehele jaar bezoeken. Het voorjaar is ideaal, met name door het lekkere weer. Ook vind je hier dan talloze bloemen en laten diverse dieren zich zien.

De zomer is een populaire tijd voor deze stad, al kan het dan wel druk worden. Met name in de weekenden.

De herfst is de tijd van de Indian Summer. En Algonquin is een van de beste plekken om dit natuurspektakel te zien.

In de winter blijft Highway 60 gewoon open. De meren in het park bevriezen dan en er ligt geregeld sneeuw. Wat erg mooi is.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen