Indian Summer in Canada

Uniek natuurspektakel dat jaarlijks terug keert in het oosten van Canada

De Indian Summer in Canada is bekend van televisieseries en films. Het jaarlijks verkleuren van de bladeren is machtig mooi; denk aan de kleuren rood, oranje en geel (in allerlei tinten), bruin en groen. Waaronder de esdoorn, oftewel de Maple Leaf. Wat het nationale symbool van Canada is.

De Indian Summer laat zien hoe mooi de herfst kan zijn. En Oost-Canada is een van de beste plekken om dit te zien. Een rondreis kun je goed combineren met de diverse steden in de regio zoals Toronto en Québec.

Hoe ontstaat het?

We kennen het wel van onze herfst als de blaadjes verkleuren en vallen. Het verkleuren ontstaat doordat de boom geen voedingstoffen meer geeft aan de bladeren, waardoor deze afsterven. En door stoffen als carotenoïden en chlorofyl in de bladeren verkleuren deze. Let wel: Dit proces gebeurt alleen bij loofbomen. Naaldbomen verkleuren immers niet.

Beste plekken voor Indian Summer in Canada

Het noorden van Canada bestaat vooral uit naaldbomen, waar dit proces niet te zien is. Het zuidelijke deel van Canada des te meer. Overigens is een combinatie van loof- en naaldbomen misschien wel het allermooist. Dan heb je overal opvallend felle kleuren met her en der een donkere naaldboom. Een groter contrast is er niet.

De kleuren van de Indian Summer in Canada.

Oost-Ontario

Algonquin Provincial Park is het beste voorbeeld voor de Indian Summer. Hier groeien zowel loof- als naaldbomen rond de vele meren, waardoor je foto’s van een andere planeet lijken te komen. Je kunt hier kajakken over de meren, waardoor je de bomen nog beter kunt zien. Daarnaast kun je hier goed wandelen om alles goed te zien. 

Ook het minder bekende Killarney Provincial Park is een goede plek. Hier verkleuren de loofbomen ook massaal. Hou er wel rekening mee dat je hier iets meer naaldbomen hebt, die niet verkleuren. Maar voor het contrast op foto’s is het extra mooi.

West-Ontario

Met name de kust van Lake Ontario staat bekend om zijn kleurrijke bossen in de herfst. Hier kun je heerlijk wandelen en zelf de kleuren ontdekken. Een andere goede plek is het stadje Kenora, dat lijkt te veranderen in een levend schilderij.

Quebec en Montreal

De provincie Quebec heeft talrijke plekjes om van dit natuurfenomeen te genieten. Zelfs in steden als Quebec en Montreal is het in de parken goed te zien. En ideaal voor foto’s met kleurrijke bomen en gebouwen.

Montreal in de herfst. ©Manu Dreuil

Een andere goede plek zijn de Laurentiden, een minder bekend gebergte in het zuiden van de provincie. Maar toch met bergen van 1.100 meter hoog, die een perfect uitzicht geven over de kleuren. Ook de schiereiland Gaspé is een hotspot volgens kenners.

Nova Scotia

Wie wil wandelen in de Indian Summer kan zijn hart ophalen in Nova Scotia. Dit ruige deel van Canada verandert jaarlijks in een schilderspalet. Met name het heerlijke Cape Breton Island is hiervoor geschikt. 

Indian Summer in Canada. ©Prab Bhatia

Je hebt diverse manieren om deze bekende regio te ontdekken. Een autoreis, of ‘road trip’ zoals dat tegenwoordig heet, is goed te doen. Je rijdt door een rood, geel en oranje lint van bomen. Maar te voet kan ook. De beroemde Cabot Trail is dan misschien wel op zijn mooist. Rotsen, kust en kleurrijke bomen; wat wil je nog meer?

Beste tijd voor de Indian Summer

De Indian Summer in Canada is gelijk aan onze herfst. Oftewel, de beste tijd voor de Indian Summer is ruwweg half september tot half oktober. Dan is het verkleuren van de blaadjes in volle gang. 

De meeste bladeren zitten dan nog aan de bomen, wat het mooiste effect geeft. Maar als de eerste vallen kleurt ook de bodem.

Al kan het per jaar iets verschillen wanneer ze verkleuren. Het hangt namelijk af van de nazomer en hoe warm het is. Check dit dus vooraf.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen