blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Athabasca Glacier

De meest bekende en toegankelijke gletsjer van de Rockies

De Athabasca Glacier is een van de uitlopers van het immense Columbia Icefield. De ijsmassa is de absolute attractie van het befaamde Banff National Park. Je vindt deze ijsmassa in het westen van Canada. De Athabasca-ijstong is zo’n 6 km lang en tussen de 90 en 300 meter breed. In de afgelopen 125 jaar is deze gletsjer de helft minder dik geworden. 

De Athabasca gletsjer ligt langs de Icefields Parkway. Mede hierdoor is dit de meest bezochte gletsjer van heel Noord-Amerika. Dit zijn de beste excursies om te doen op de Athabasca Glacier.

Naar de Athabasca gletsjer lopen

Je kunt eenvoudig naar de rand van het ijs lopen. Vanaf de parkeerplaats kun je via een grindpad naar de ijsmassa wandelen. Het wandelpad is zo goed als vlak.

Bordjes met de grens van de Athabasca Glacier jaren geleden.

Het meest intrigerend zijn de bordjes met jaartallen die je onderweg tegen komt. Tot hier reikte het ijs in dat jaar. En je zult merken dat het smelten van de gletsjer in een zeer rap tempo verloopt. Sterker nog, de Athabasca Glacier dreigt nog deze eeuw volledig te verdwijnen.

Zelf het ijs op lopen

Het is mogelijk om zelf op het ijs te klimmen. Maar dit wordt afgeraden. Scheuren in het ijs hebben in de afgelopen decennia tot diverse doden geleid onder de toeristen. Vraag in het Columbia Icefield Discovery Centre naar de veilige mogelijkheden.

Met een gids op pad

Wandelen op het ijs van de Athabasca Glacier.

Er worden diverse tours aangeboden. Waaronder een wandeling waarbij je met een gids op pad gaat. Deze vertelt onderweg van alles over de gletsjer, en dan met name over het afnemen van het ijs. Ook hoor je van alles over de dieren die gebruik maken van het water.

Met een truck of buggy het ijs op

Met een speciale truck het ijs van de Athabasca Glacier op.

Je kunt hier met speciale, robuuste voertuigen de ijsmassa op. En éénmaal op het ijs mag je uitstappen. Al is dit maar kort. Een echte wandeling maken kun je dus niet. Van een gids krijg je uitleg over het ontstaan van het ijs, maar ook over de ongekende krachten die dit gebied vorm hebben gegeven. En natuurlijk de rol van het ijs (en het water).

alle 51 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen