Waarom moet ik hier heen?

De beroemde Athabasca Glacier is een van de uitlopers van het immense Columbia Icefield. Hij is ongeveer zes kilometer lang, maar wordt wel jaarlijks kleiner. Het eeuwenoude ijs kun je te voet verkennen, maar ook op grote monstertrucks

Nederlandse naam: Athabasca-gletsjer

De Athabasca is vanaf de weg te zien, de rest ligt meer verscholen in het landschap van Banff. De Athabasca-ijstong is zo’n 6 km lang en tussen de 90 en 300 meter breed. In de afgelopen 125 jaar is deze gletsjer de helft minder dik geworden.

Doordat deze gletsjer langs de Icefields Parkway ligt is dit de meest bezochte gletsjer van Noord-Amerika. Het is mogelijk op het ijs te klimmen, zowel zelf als met een gids. Scheuren in het ijs hebben in de afgelopen decennia tot diverse doden geleid onder de toeristen.

Met speciale, robuuste voertuigen is het mogelijk de ijsmassa op te gaan. En éénmaal op het ijs mag je uitstappen. Van een gids krijg je uitleg over het ontstaan van het ijs, maar ook over de ongekende krachten die dit gebied vorm hebben gegeven. En natuurlijk de rol van het ijs (en het water).

Corno’s reistips:

Als door Canada wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt met een huurauto van hotel naar hotel gaan, of lekker avontuurlijk met een camper door het land rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Gletsjers