Athabasca Glacier

De meest bekende en toegankelijke gletsjer van de Rockies

De Athabasca Glacier is een van de uitlopers van het immense Columbia Icefield. De ijsmassa ligt op de grens van het befaamde Banff National Park en het beroemde Jasper National Park. Dit zijn de beste tips en excursies voor de Athabasca Glacier.

Naast steile bergen en blauwe meren biedt het westen van Canada ook gletsjers. Sommige liggen hoog verscholen in bergkammen, maar de meest bekende gletsjer ligt langs de weg. Als je de Icefields Parkway rijdt, zie je de Athabasca Glacier vanzelf opdoemen. Mede door de ligging is dit de meest bezochte gletsjer van heel Noord-Amerika. Deze ijsmassa is nog steeds imposant, al is hij de afgelopen 125 jaar ruim de helft minder dik geworden.

Welke excursies kan ik doen bij het Columbia Icefield?

Je hebt meerdere opties om deze ijsmassa te beleven. De Athabasca-ijstong is zo’n 6 km lang en tussen de 90 en 300 meter breed. Er worden veel diverse tours aangeboden. Sommigen zijn standaard, anderen juist niet.

Zelf op pad

Bordjes met de grens van de Athabasca Glacier jaren geleden.

Er is een parkeerplaats voorbij het bezoekerscentrum. Vanaf de parkeerplaats is er een grindpad naar de ijsmassa. Het wandelpad van 1,4 kilometer is zo goed als vlak en dus eenvoudig te doen. Het meest intrigerend zijn de bordjes met jaartallen die je onderweg tegen komt. Tot hier reikte het ijs in dat jaar. En je zult merken dat het smelten van de gletsjer in een zeer rap tempo verloopt. Sterker nog, de Athabasca Glacier dreigt nog deze eeuw volledig te verdwijnen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het is mogelijk om zelf op het ijs te klimmen. Maar dit wordt afgeraden. Scheuren in het ijs hebben in de afgelopen decennia tot diverse doden geleid onder de toeristen. Vraag in het Columbia Icefield Discovery Centre naar de veilige mogelijkheden, al zal het je worden afgeraden.

Georganiseerde tours

Daarnaast kun je ook georganiseerde tours boeken om het ijs op te gaan. Ik heb beiden gedaan. Er worden talloze excursies aangeboden vanuit het Columbia Icefield Discovery Centre. Zoek een tour die bij je past. Waarbij je in ieder geval het ijs op gaat, maar ook wel even de tijd krijgt om wat te wandelen op het ijs.

IJsbuggy Ice Explorer

Met een speciale truck het ijs van de Athabasca Glacier op.

Je kunt per ijsbuggy het ijs op. Deze heeft de fraaie naam Ice Explorer. Het is een soort bus met extra grote banden. Deze rijden met gemak het ijs op. En éénmaal op het ijs mag je uitstappen. Al is dit maar kort. Een echte wandeling maken kun je dus niet. Van een gids krijg je uitleg over het ontstaan van het ijs, maar ook over de ongekende krachten die dit gebied vorm hebben gegeven. En natuurlijk de rol van het ijs (en het water).

Icefield Hike: Excursie met een gids

Wandelen op het ijs van de Athabasca Glacier.

Ook kun je een tour boeken met een gids om over het ijs te lopen. Waarbij je met crampons, een soort stijgijzers, over het ijs loopt. Zodat je niet kunt uitglijden. De gids vertelt onderweg van alles over de gletsjer, en dan met name over het afnemen van het ijs. Ook hoor je van alles over de dieren die gebruik maken van het water. Deze tochten zijn meestal enkele uren, waarbij je ook wat tijd krijgt voor jezelf. Deze tours worden gedaan op de Athabasca Gletsjer.

Overnachten in Banff National Park

In dit natuurgebied moet je meerdere nachten verblijven om alles te ontdekken. Denk aan minimaal drie nachten. Er zijn meerdere hotels die je kunt boeken. Al vind je hier ook bed & breakfasts, campings en vakantiehuizen. Wees er wel op tijd bij, want dit is het meest populaire gebied in West-Canada. Zeker in de vakanties zijn veel hotels volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in de omgeving

Best tijd om de Athabasca gletsjer te bezoeken

In mei gaat worden de tours vaak weer opgestart voor het voorjaar en de zomer. Het seizoen loopt in de herfst, al hangt het heel erg af van het weer. De beste tijd van de dag om de gletsjer te bezoeken is voor 11 uur in de ochtend. Dan heb je zelfs kans om wilde dieren in de buurt van het ijs. Ook zijn er dan al rondleidingen, die veel minder druk zijn. Ook na 3 uur in de middag is het een stuk rustiger. Zodat je minder last hebt van de vele toeristen.   

Meer artikelen over Banff National Park