Zeearend

De zeearend is de grootste vogel van Europa

De zeearend staat hoog op de lijst bij veel vogelaars. Maar ook veel toeristen hopen deze vogel te zien tijdens hun reis. Op diverse plekken heb je een goede kans.

De zeearend wordt ook wel Europese zeearend genoemd. En heel soms witstaartarend. Die laatste naam word je snel duidelijk als je ze ziet vliegen. De zeearend is de grootste roofvogel in Europa. Dit dier kun je op diverse plekken tijdens je reis tegen komen. Waaronder ook steeds vaker in Nederland. Sinds 2010 broeden deze vogels weer in ons land, nadat ze decennialang waren verdwenen. Maar het is een vogel die van nature in ons land hoort.


De zeearend is een ongekend grote vogel

Deze vogels zijn opvallend groot; de spanwijdte van de vleugels kan wel 2,5 meter zijn. Daarom wordt hij ook vaak vliegende deur genoemd. Het dier kan bijna een meter groot worden, waardoor hij duidelijk is te onderscheiden van andere roofvogels. Zijn Engelse naam is White-tailed eagle, terwijl zijn Latijnse naam Haliaeetus albicilla is.

Voedsel van de zearend

Een zeearend komt aanvliegen. ©Corno van den Berg

Deze roofvogels zijn jagers. En eten graag vis, maar ook vogels, waaronder watervogels als ganzen. Maar ook kleine zoogdieren eten ze graag. En heel soms aas. Ook hebben biologen gezien dat ze een gevangen prooi van andere roofvogels afpakken.

Bijzonder is dat zeearenden zeer tolerant zijn naar andere zeearenden. Daarom kunnen de dieren opvallend dicht bij elkaar broeden bijvoorbeeld. Ze leggen hun eieren in grote nesten in hoge bomen. Dit gebeurt meestal in moerasgebieden, maar kan ook op een rotswand langs de kust.

Speciale zeearend excursies

In Noorwegen zijn er speciale excursies om deze roofvogel van dichtbij te zien. Je gaat met een boot er op uit, waarna de dieren worden gevoerd met een vers gevangen vis. Deze worden in de lucht gegooid, waarbij de vogels deze soms in de lucht vangen. Het is een indrukwekkende excursie. En perfect voor het maken van foto’s.

Ondanks de naam Europese zeearend komt deze vogel ook voor in een deel van Azië. Hij wordt zelfs in het noordoosten van China gezien. Maar bijvoorbeeld ook in grote delen van Rusland. En bijvoorbeeld ook op Groenland.

Je moet de Europese zeearend niet verwarren met de Amerikaanse zeearend. Deze grote roofvogel kom je vooral in Noord-Amerika tegen. Deze ziet er ook anders uit. De opvallend witte borst en kop zijn anders.

Beste plekken om de zeearend te zien