Cruise op de Galapagoseilanden

Een cruise is de beste manier om de Galapagos te ontdekken

Een cruise is de beste manier om veel te zien op de Galapagoseilanden. Je vaart dan met een boot, of eigenlijk een schip, van een eiland naar een eiland. Waarbij je diverse excursies maakt, zoals wandelen, snorkelen en bijvoorbeeld ook met een kajak op pad. Terwijl je struikelt over de vele dieren die hier leven. Dit zijn de beste tips voor een cruise op de Galapagos.

Je hebt meerdere opties om de Galapagoseilanden in Ecuador te bezoeken. Het ligt aan je tijd en budget natuurlijk, maar als je de lange reis naar deze unieke eilanden hebt gemaakt is het zonde om niet alles uit je bezoek te halen. Twee keer ben ik op de Galapagos geweest, waarbij ik beide opties heb gedaan. Ik kan dus goed de verschillen weergeven, omdat ik ze uit eerste hand heb.

Elk eiland van de Galapagos is anders met eigen attracties en dieren die er voorkomen. Mede daarom moet je eigenlijk een rondreis langs de diverse eilanden maken. Dit kan het beste per schip, waarbij je ook slaapt op de boot. Je hebt ze in allerlei maten, alsook in diverse prijsklasses. 

Dagexcursies versus een meerdaagse cruise

De Galapagoseilanden kun je feitelijk op 2 manieren bezoeken. Wat je kiest hangt af van het budget, je aantal dagen op de eilanden alsook wat je het meest prettig vindt. En of je snel zeeziek wordt natuurlijk. Ik heb geprobeerd de voor- en nadelen van beiden in dit artikel te benoemen. Zodat je de juiste keuze kunt maken.

De beroemde Galapagos Cruise

De meeste excursies worden per zodiac uitgevoerd op de Galapagoseilanden.

Een cruise wordt hier gedaan met relatief kleine schepen. Verwacht dus geen immense cruiseschepen, deze zijn hier verboden. Denk aan een of twee dekken, een restaurant en natuurlijk meerdere slaapvertrekken. 

Je maakt een rondvaart van meerdere dagen met een schip, waarbij je eet en slaapt op het schip. Dit zijn meestal tochten van 7 nachten of langer. Je vaart meestal een rondje langs diverse eilanden, waarbij er talloze routes bestaan. Je overnacht meestal in rustige baaitjes, waar je goed kunt zwemmen alsook snorkelen. 

Vaak vaar je vroeg tijdens het ontbijt op de dag naar de volgende locatie, waar je aan land gaat om het eiland te verkennen. Er zijn dan ook vaak andere tours mogelijk. Zoals snorkelen met zeeleeuwen, pinguïns en zeeleguanen.

Excursies vanuit je hotel

De andere keuze is het maken van allerlei uitstapjes vanuit een hotel op een van de eilanden. Waarbij je wordt opgehaald bij het hotel en dan meestal met een kleine boot vaart naar een nabijgelegen eiland of eilandje. Ook hier ga je aan land of het water in (of beiden natuurlijk).

Na een aantal uur ga je terug naar je hotel en kun je relaxen. Maar bijvoorbeeld ook nog wandelen rond je hotel, waarbij je ook nog genoeg dieren zult spotten. Je kunt ook vaak met een fiets op pad. Veel toeristen doen tijdens hun reis meerdere hotels op meerdere eilanden aan. Waardoor ze meer van de diversiteit kunnen zien.

De volgende dag vertrek je opnieuw voor een excursie. Het nadeel is dat je redelijk beperkt in welke eilanden je kunt bezoeken. Daarnaast miste ik de zonsopgang en zonsondergang heel erg. Tot slot voelde ik me echt een toerist, die slechts de oppervlakte van de Galapagoseilanden aanraakte. Daarom besloot ik bij mijn tweede bezoek voor een cruise te kiezen.

Mijn zonsondergang vanaf het schip. ©Corno van den Berg

Lengte van de cruise: 3, 4 of 7 dagen

Je kunt allerlei soorten cruises maken wat lengte betreft. Logischerwijs betekent hoe meer dagen, hoe meer plekken je bezoekt. En dus hoe grote de kans is om bijzondere dieren of bijzonder diergedrag te kunnen zien.

De meest populaire zijn 3 of 4 dagen. Er is een grote variatie in de route. Dus het is wel zinvol om te kijken welke eilanden worden aangedaan. Alsook welke dieren je kunt zien op je reis.

Als je de meest iconische dieren van de eilanden wilt zien heb je eigenlijk een rondreis van 7 dagen nodig. Lees in dit artikel alles over de dieren op de Galapagoseilanden.

Soorten schepen

Je hebt de keuze uit diverse soorten schepen. Een van de meest populaire manieren is per catamaran. Ook zijn er zeilschepen en kleinere cruiseschepen. In principe doen de meeste boten hetzelfde, dat is verplicht, al is de beleving wel wat anders.

Sommige schepen hebben kajaks en sups aan boord. Zodat je bijvoorbeeld het water op kan met speelse zeeleeuwen die voor je kajak uit springen. Vraag er naar bij je boeking of dit in het programma zit.

Catamaran

Catamarans zijn beperkt in ruimte, maar ook in mensen. Waardoor je reis wat kleinschaliger is. Een catamaran ligt opvallend stabiel in het water door de twee rompen. Wat ideaal is voor mensen die gevoelig zijn voor zeeziekte. De slaapvertrekken zijn vaak wat klein, maar je hebt wel alles aan boord. Zoals een toilet, douche en een dubbelbed of twee losse bedden. Je hebt diverse soorten catamarans op de Galapagos, met een zeil en zonder. De eerste kunnen op een motor varen, maar ook met zeilen, wat wel gaaf is om te zien.

Een catamaran zeilschip op de Galapagoseilanden. ©Corno van den Berg

Zeilschepen

Wie van zeilen houdt kan hier zijn hart ophalen. Het aanbod is echter beperkt, maar wel voorhanden. De schepen hebben, in geval van weinig wind, ook een motor. Ook hier is het slaapvertrek vaak beperkt in grootte. Al heb je wel alle faciliteiten.

Cruiseschepen

Het formaat van cruiseschepen wordt door de overheid van Ecuador beperkt. Dus je ziet hier geen grote cruiseschepen. Het voordeel is dat deze boten een stuk stabieler in het water liggen. Wat handig is voor mensen die snel last krijgen van zeeziekte.

De excursies

Bij alle boten wordt je per zodiac, of panga, van de boot naar de landingsplek of strand gebracht. Daarbij heb je een dry landing, meestal op een pier. Bij een wet landing spring je bij een strand in het water met je blote voeten. Waarna je je schoenen aandoet en gaat wandelen. Beide zijn eenvoudig en door iedereen te doen.

Hou er rekening mee dat het programma vast staat, zelfs het tijdstip van bezoek. Alsook de lengte van een excursie. De lokale overheid van de Galapagos deelt alle excursies in voor alle bezoekers. Dus zowel van de cruises als de dagtochten. De meeste cruises doen diverse eilanden aan, waarbij je diverse dieren ziet. Natuurlijk kun je wel de cruise kiezen die het best bij je interesses past.

Op het voordek kun je relaxen en om je heen kijken. ©Corno van den Berg

Mijn advies voor wel of geen cruise

Een boot heeft meerdere voordelen; je kunt veel meer locaties aandoen in korte tijd, ziet de zonsopgang en -ondergang op zee en komt op plekken waar anderen niet kunnen komen. En, je bent meestal ver weg van andere toeristen. En dus midden tussen de dieren. 

Het nadeel is dat je er meestal niet makkelijk zelf op uit kan, wat vanuit een hotel wel kan. Een mix van beide is het beste. Bijvoorbeeld bij aankomst kun je een paar dagen in een hotel gaan zitten. Zodat je een aantal excursies kunt doen. Daarna kun je met het cruiseschip er op uit, zodat je ook meer afgelegen plekken aan kunt doen.

Een cruise is relatief prijzig, maar je krijgt er wel meer voor terug. Waaronder eten en drinken, alsook de excursies. De beleving is intens, omdat je vaak ook bij het eiland slaapt. En dus nog meer dieren kunt zien.

Bij de cruise ben je echt de gehele dag bezig met het landschap, de dieren en de schoonheid van de eilanden. En je maakt echt een rondreis, waarbij je op plekken komt waar de dagexcursies niet komen. Daarnaast is het slapen op de boot een ervaring. En de eerste kop koffie in de ochtend op het water is niet te ervaren.

De reuzenschildpadden zijn uniek voor de Galapagoseilanden. ©Corno van den Berg

5 Redenen om een Galapagos cruise te doen

  1. Je komt op plekken waar je met de dagexcursie niet komt
  2. Dagen waarop je dingen beleeft zijn veel langer
  3. Zonsopgang en zonsondergang zijn magisch, die mis je bij de dagexcursies
  4. Slapen op een boot is intenser. Gevoel dat je de bijzondere eilanden echt beleeft
  5. Grotere kans om meer bijzondere dieren te spotten. Denk aan pinguins, de unieke Galapagosaalscholver en meer.

Ontdek alle tips

voor Ecuador

Lees mijn tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen