Cruise op de Galapagoseilanden: Tips, route en meer - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Cruise op de Galapagoseilanden

Een cruise is de beste manier om de Galapagos te ontdekken

Een cruise is de beste manier om veel te zien op de Galapagoseilanden. Je vaart dan van een eiland naar een eiland. Waarbij je ondertussen excursies kunt maken. Dit zijn de beste tips voor een cruise op de Galapagoseilanden.

Elk eiland van de Galapagos is anders en je moet eigenlijk een rondreis langs de diverse eilanden maken. Dit kan het beste per schip, waarbij je ook slaapt op de boot. Je hebt ze in allerlei maten, alsook in diverse prijsklasses.

Cruise of hotel?

De Galapagoseilanden kun je feitelijk op 2 manieren bezoeken. Wat je kiest hangt af van het budget, je aantal dagen op de eilanden alsook wat je het meest prettig vindt. En of je snel zeeziek wordt natuurlijk. Ik heb geprobeerd de voor- en nadelen van beiden in dit artikel te benoemen. Zodat je de juiste keuze kunt maken.

De beroemde Galapagos Cruise

Een cruise wordt hier gedaan met relatief kleine boten. Verwacht dus geen immense cruiseschepen, deze zijn hier verboden. Denk aan enkele dekken, met een restaurant en natuurlijk meerdere slaapvertrekken. 

Je maakt een rondvaart van meerdere dagen met een schip, waarbij je eet en slaapt op het schip. Dit zijn meestal tochten van 7 nachten of langer. Je vaart meestal een rondje langs diverse eilanden, waarbij er talloze routes bestaan. Je overnacht meestal in rustige baaitjes, waar je goed kunt zwemmen alsook snorkelen. 

Vaak vaar je vroeg tijdens het ontbijt op de dag naar de volgende locatie, waar je aan land gaat om het eiland te verkennen. Er zijn dan ook vaak andere tours mogelijk. Zoals snorkelen met zeeleeuwen, pinguïns en zeeleguanen.

De meeste excursies worden per zodiac uitgevoerd op de Galapagoseilanden.

Excursies vanuit je hotel

De andere keuze is het maken van allerlei uitstapjes vanuit een hotel op een van de eilanden. Waarbij je wordt opgehaald bij het hotel en dan meestal met een kleine boot vaart naar een nabijgelegen eiland of eilandje. Ook hier ga je aan land of het water in (of beiden natuurlijk).

Na een aantal uur ga je terug naar je hotel en kun je relaxen. Maar bijvoorbeeld ook nog wandelen rond je hotel, waarbij je ook nog genoeg dieren zult spotten. Je kunt ook vaak met een fiets op pad. Veel toeristen doen tijdens hun reis meerdere hotels op meerdere eilanden aan. Waardoor ze meer van de diversiteit kunnen zien.

Mijn advies voor wel of geen cruise

Een boot heeft meerdere voordelen; je kunt veel meer locaties aandoen in korte tijd, ziet de zonsopgang en -ondergang op zee en komt op plekken waar anderen niet kunnen komen. En, je bent meestal ver weg van andere toeristen. En dus midden tussen de dieren. 

Het nadeel is dat je er meestal niet makkelijk zelf op uit kan, wat vanuit een hotel wel kan. Een mix van beide is het beste. Bijvoorbeeld bij aankomst kun je een paar dagen in een hotel gaan zitten. Zodat je een aantal excursies kunt doen. Daarna kun je met het cruiseschip er op uit, zodat je ook meer afgelegen plekken aan kunt doen.

Een cruise is relatief prijzig, maar je krijgt er wel meer voor terug. Waaronder eten en drinken, alsook de excursies. De beleving is intens, omdat je vaak ook bij het eiland slaapt. En dus nog meer dieren kunt zien. 

Read my tips

Ontdek alle tips voor Ecuador

Lees mijn tips

alle 11 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen