Beren en wolven excursie in Finland

De beste plek in Europa om beren te zien, en met geluk wolven

Beren spotten in Finland is uniek. Het is een van de meest bijzondere excursies die je kunt maken. Zittend in een schuilhut in de Finse wildernis wacht je op een bruine beer, mogelijk zelfs een wolf, een veelvraat of andere dieren die hier leven.

Op de grens met Rusland kun je een unieke excursie beleven. Al jaren worden de bruine beren hier beschermd, waardoor er zo'n 1.500 beren in de bossen van Finland lopen.  Naast beren, kun je op deze wildlife tour ook dieren als wolf en veelvraat zien.

De beste plek is het oosten van Finland. Met name de omgeving van Kuhmo op de grens met Rusland staat hierom bekend. In dit deel van Finland en Rusland leven de meeste bruine beren van Europa. Dit gebied is opvallend ruig, wat je wel zult zien als je de excursie maakt.

Hoe groot is de kans dat je beren ziet?

Je hebt hier 90% kans om deze machtige wilde dieren ook daadwerkelijk te spotten. Mocht je niets zien, krijg je vaak de mogelijkheid om de volgende dag nog een keer te gaan zonder extra kosten. Ik zag op mijn excursie vier bruine beren en een veelvraat van heel dichtbij.

Twee bruine beren in Fins Lapland. ©Corno van den Berg

Hoe ziet de excursie er uit?

Diverse lokale fotografen bieden excursies aan, zowel voor fotografen als toeristen. Je verblijft in een speciaal gebouwde kijkhut, die midden in het bos staat. Met uitzicht over een open plek, waar veel beren komen. Binnenin de hut staan stoelen bij speciale kijkgaten die ook voor fotocamera’s (met grote lenzen) geschikt zijn. Zodat je optimale foto’s kunt maken.

In de zomer blijft het 24 uur licht en zie je het landschap per uur veranderen. Neem wel een slaapzak mee om af en toe te kunnen slapen, terwijl iemand anders de horizon af speurt naar dieren. Je moet wel stil zijn, zodat de dieren niet schrikken.

Foto-Tips

Ondanks dat het niet donker wordt, wordt het wel schemerig. Als je geluk hebt komen de beren vroeg, zodat je nog genoeg licht hebt om foto’s te maken. Zodra het donkerder wordt, wordt het lastiger. Ook al omdat deze dieren van nature donker gekleurd zijn en bijna niet stil zitten.

Telelens

Als je foto’s van de dieren wilt maken moet je eigenlijk wel een telelens hebben; minimaal 200 mm.

Lichtsterke camera en lenzen

Ook is het handig een camera te hebben die met weinig licht goed kan fotograferen. Daarnaast moet je een lichtsterke lens hebben zodat je foto’s scherp zijn.

Vergeet niet…

De beste tip is vooral dat je af en toe je camera moet weg leggen en met je ogen te kijken naar dit natuurspektakel.

Meer info: www.wildfinland.org en www.martinselkonen.fi

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen