Mont Blanc

Hoogste berg van West-Europa

De Mont Blanc spreekt tot de verbeelding. Een berg die niet bijzonder mooi is, maar die je wel ooit in je leven moet hebben gezien. Dat kan vanuit diverse landen, want hij is vaak ook goed te zien vanuit Frankrijk, maar ook vanuit Italië. In Frankrijk is Chamonix een goede plek, in Italië is het bijvoorbeeld Courmayeur.

De imposante Mont Blanc is met 4.808,73 meter de hoogste berg in de Alpen. En van West-Europa. Een icoon dat je van talloze plaatsen kunt zien als je wandelt of skiet bijvoorbeeld. Al kun je hem natuurlijk ook beklimmen.

In 1786 werd voor het eerst de top bereikt door twee lokale bewoners van Chamonix. Sindsdien hebben honderden de poging gewaagd, een groot deel met succes. De Mont Blanc heeft iets en dat zal wel altijd zo blijven. Dit zijn de beste excursies voor de Mont Blanc.

Een steenbok voor de Mont Blanc.

Aiguille du Midi

Ooit was de Aiguille du Midi de hoogste kabelbaan van de wereld, de kabelbaan brengt je van Chamonix naar een hoogte van 3.777 meter, waarna je via de beroemde loopbrug naar een andere lift loopt. Deze brengt je naar de piek op 3.842 meter.

Met een buitengewoon uitzicht op de Mont Blanc en alle andere bergen in een 360 graden panorama. Zorg ervoor dat je wel op een goede dag gaat; de Mont Blanc is geregeld totaal omringd door wolken, waardoor je niets te zien krijgt.

Lees mijn tips voor Aiguille du Midi

Wandelen rond de Mont Blanc

Het Mont Blancmassief is ideaal om te wandelen. Het ligt in de westelijke Alpen en is ongeveer 50 bij 15 kilometer groot. Dit gebergte strekt zich uit over zowel Frankrijk, Italië als Zwitserland. Met drie grote valleien: In het westen is dat de Vallée d’Arve, in het oosten het Val Veni (met Courmayeur) en tot slot het Val Ferret. Je kunt in dit deel van de Alpen wandelingen maken van enkele uren tot meerdere weken.

Zoals de beroemde Tour du Mont Blanc. Deze tocht duurt tussen de 10 en 14 dagen en loopt dwars door het Mont Blanc-massief. Een andere bekende is de Petit Tour du Mont Blanc; in vier dagen loop je van Houches naar Courmayeur (of andersom). Deze route is ook goed te doen door minder ervaren bergwandelaars. Vraag bij de VVV’s wat de mogelijkheden om te wandelen ter plekke zijn.

Parapenten rond de Mont Blanc

De wind pikt je op, in één van de mooiste landschappen van Europa. Dorpjes en bergen vliegen voorbij en je instructeur laat zien hoe hij gebruikt maakt van de wind. Als je ooit van plan was om eens een vlucht met een parapente te maken, dan is dit wel een goede plek. De beste tijd voor foto’s is vroeg in de ochtend of in de namiddag als het licht het best is. Je kunt hier op diverse plaatsen de lucht in, waaronder Chamonix.

Drielandenpunt van Frankrijk, Italië en Zwitserland

De top van de relatief onbekende 3.820 meter hoge Mont Dolent vormt het drielandenpunt tussen Frankrijk, Italië en Zwitserland. Deze berg ligt naast de Mont Blanc en is goed te beklimmen door ervaren bergbeklimmers. Er zijn meerdere routes mogelijk. Als beloning krijg je een bijzonder uitzicht op de Mont Blanc.

Mont Blanc Tramway

Is het een trein of een tram? De Mont Blanc Tramway (ook wel Tramway du Mont-Blanc genoemd) is dé trein als je eenvoudig het landschap van de Mont Blanc wilt zien. Hij gaat van Le Fayet naar Glacier de Bionnassay (Nid d’Aigle) op 2.372 meter. in een uur tijd leg je precies 12.4 kilometer af.

Leer watervalijsklimmen

Het is één van de zwaarste sporten in de Alpen. Met stijgijzers en pikkels ga je een bevroren gletsjer of bevroren waterval te lijf. Je begint op een ietwat steile helling en kunt eindigen op een overhangend stuk ijs als je erg goed bent. De cursussen van eenhalve dag tot meerdere dagen worden gegeven door ervaren gidsen. 

Zij beschikken over materiaal van hoge kwaliteit. Zodat als je valt, je goed wordt opgevangen. Volgens kenners zijn de watervallen in de winter in Cogne (aan de Italiaanse kant) beter en mooier dan die aan de Franse kant. Ook die in Trient (Zwitserland) zijn de moeite waard. Aan jou dus de keus. Waardoor je met gemak meerdere dagen op pad kunt. Zodat je de berg echt goed kunt bekijken.

E-biken rond de Mont Blanc

De wind in je haren, af en toe remmen, en natuurlijk sturen. En zo de berg af gaan. En weer op. Het kan met de e-bike, maar ook met de step bike. Die laatste is een mix van een step en een mountainbike. Met name de landweggetjes door de alpenweiden zijn hiervoor ideaal. 

Je kunt zo vaak stoppen als je zelf wilt en bijvoorbeeld even picknicken of foto’s maken. Een heerlijke, niet al te vermoeiende bezigheid. Bij diverse VVV’s kun je deze bikes huren, net als e-bikes (elektrische fietsen) vraag er naar.

Cani-rando: Joggen of wandelen met een hond

Je moet iets achterover leunen, want de hond wil graag. Als variant op de sledehond is het cani-rando uitgevonden. Een ijzersterke husky wordt aan een lijn om je middel vast gemaakt en begint te lopen. Je kunt gewoon lopen (al valt dat in het begin niet echt mee), maar ook joggen. Ook bergop, hij trekt je zo omhoog. Een unieke ervaring en zeer leuk voor iedereen die van dieren houdt.

Overnachten rond de Mont Blanc

Je hebt diverse mogelijkheden als je de nacht wilt door brengen in de buurt van de Mont Blanc. Het meest bekend is Chamonix, al vind ik zelf Saint-Gervais ook leuk. Beiden liggen in Frankrijk.

Bekijk de leukste accommodaties in Chamonix en Saint Gervais

Mont Blanc beklimmen

Mont Blanc beklimmen.

De Mont Blanc spreekt erg tot de verbeelding bij bergbeklimmers. Volgens kenners is de beklimming van de berg niet zeer moeilijk, je kunt in twee dagen omhoog en weer naar beneden. Al moet je wel een bepaalde conditie hebben. En over een goede bergtechniek beschikken. Desondanks nemen zelfs de meest ervaren bergbeklimmers een berggids mee.

Er zijn diverse routes: De westelijke route is de meest populaire. De Tramway du Mont-Blanc is een treintje dat vertrekt uit Saint-Gervais. Dit helpt je goed op weg. Je moet dan nog wel lopen over een goed pad naar de Tête Rousse. Dit is een trekkershut op een hoogte van 3.187 meter. Een andere overnachtingsplek is in de hut L’Aiguille du Goûter (op 3.765 m). Op het internet is veel goede informatie te vinden.

Tocht met sledehonden

Na Scandinavië en Noord-Amerika hebben ze in de Alpen ook de tochten met sledehonden ontdekt. Dus ook in de omgeving van de Mont Blanc kun je met husky’s op pad. Het is een goede manier om het gebied te verkennen en als afwisseling van je wintersport bijvoorbeeld.

Skiën of snowboarden rond de Mont Blanc

Op de berg zelf kun je niet wintersporten. Maar het skigebied Evasion Mont-Blanc ligt wel aan de voet van de Mont Blanc. Bij dit 420 km grote wintersportgebied hoort Saint-Gervais/Saint-Nicolas de Véroce, Megève/Combloux, maar ook Les Contamines Montjoie en Les Houches. Die laatste ligt geografisch gezien het dichtst bij de Mont Blanc. Maar van bijna alle wintersportgebieden heb je een bijzonder uitzicht op de Mont Blanc. En dat is wel heel bijzonder wintersporten

Montenvers-trein naar de gletsjer Mer de Glace

La Mer de Glace (wat Zee van IJs betekent) is één van de absolute publiekstrekkers van deze regio. Deze 7 km lange gletsjer ligt aan de noordzijde van de Mont Blanc bij Chamonix. Het is de op één na langste gletsjer in de Alpen na de Aletschgletscher in Zwitserland. De gletsjer is gemiddeld zo’n 200 m diep en beweegt 120 m per jaar. La Mer de Glace is te bereiken met de trein; neem de tandradbaan Chemin de fer du Montenvers.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen