Bull Rock

Unieke rots met huizen, doorgang en vogels

Bull Rock is een rots met een unieke geschiedenis in de Cork regio in het westen van Ierland. Door sommigen wordt Bull Rock Island gezien als de poort naar de onderwereld. Deze rots langs de Wild Atlantic Way ligt bij het beroemde Dursey Island. De rots in zee is alleen per boot te bereiken. Ik deed de Bull Rock excursie met een zodiac bij mooi weer en een relatief rustige zee. De rots is 93 meters hoog, 228 meters lang en 164 meters breed. Dit zijn alle bezienswaardigheden en stops van deze heerlijke tour.

De kust van Ierland is ruig met steile rotsen, woeste golven en indrukwekkende vergezichten. Mede hierdoor zijn de kusten erg populair. Er zijn ook diverse eilanden, zoals de beroemde Skellig Eilanden. Deze liggen veel noordelijker en zijn wereldberoemd geworden door de Star Wars-film; The Force Awakens.

Maar er zijn ook andere bijzondere eilanden. Bull Rock is niet zo heel bekend, maar wel bij de Ieren. Bull Island is voor hen is dit een plek met veel historie, stoere verhalen, maar ook dodelijke ongelukken. Een zodiac excursie op zee is sowieso al een belevenis, maar je komt ook nog genoeg andere interessante eilanden tegen.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Historische huizen en onderzoekcentrum

Je ziet vanzelf de verlaten huizen die op het meest steile deel zijn gebouwd. Deze zijn via een trap te bereiken. Ze liggen uit de wind en zijn daarom op deze locatie gebouwd. Iets verderop zie je het onderzoekscentrum, dat sinds kort een helikopter landingsplaats heeft.

Calf Rock

Calf Rock met de vuurtoren. ©Corno van den Berg

Onderweg kom je het beruchte Calf Rock tegen. In 1881 leden zes man schipbreuk op het eiland met vuurtoren. Ze konden pas na 12 dagen worden gered door slecht weer. Ook op mijn excursie zag ik dat landen op dit eiland een grote uitdaging is. Een hele grote uitdaging zelfs.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Cow Rock

De bijzondere natuurlijke boog bij Cow Rock. ©Corno van den Berg

Het bij fotografen populaire Cow Rock staat bekend om zijn natuurlijke boog. Waar de zee al eeuwenlang met golven op beukt. Het hangt van de golven af hoe dichtbij je kunt komen. Of zelfs er door heen kunt varen bij heel erg rustig weer. Je ziet de arch pas als je aankomt, waardoor het extra mooi is.

Vaartocht door Bull Rock

Bij goed weer vaart het bootje door de natuurlijke tunnel bij Bull Rock. Je ziet het licht veranderen, met veel algen aan de binnenkant en vogels die weg zwemmen en vliegen.

Vogels op Bull Rock

Een jan-van-gent vliegt voorbij. ©Corno van den Berg

Tijdens de excursie zie je talloze vogels vliegen, waaronder honderden jan-van-genten, die hier ook broeden. Ook kun je her en der een papegaaiduiker zien en alken. Daarnaast zijn er diverse soorten meeuwen die hier hun nest bouwen. Het is er een drukte van belang, wat goed te zien is.

Overnachten in de buurt

Dit is het afgelegen deel van Ierland. Het dichtstbijzijnde stadje is Castletownbere, waar je diverse hotels, vakantiewoningen en appartementen vindt. Wees er wel op tijd bij, want er beperkte beschikbaarheid. Dit geldt zeker voor de vakantieperiodes. 
Bekijk de leukste accommodaties

Excursie gaat lang niet altijd door

Meestal vind ik dit soort gebieden zelfs mooi bij slecht weer. Maar de excursie naar Bull Rock is anders, omdat je geen woeste golven of slecht weer moet hebben. Mede daarom gaat de tour geregeld niet door. Ik had mazzel op mijn rondreis door het zuidwesten van het land. De boottocht naar Bull Rock ging door, met zelfs een zonnetje. De tour duurt ongeveer 1,5 uur. Zorg dat je warme kleding aan hebt, je hebt kans op waterspetters. De boot vertrekt van Garnish Pier, dat 22 km ten westen van Castletownbere ligt.
Meer informatie: Dursey Boat Trips

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ierland

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen