blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ring of Kerry

Dit is de meest beroemde autoroute van Ierland

De Ring of Kerry is een bekende autoroute in Ierland. Je rijdt door typisch Iers landschap; groene valleien met schapen, stenen huizen en meer. Overal heb je vergezichten naar glooiende heuvels en de zee. De route is goed te combineren met diverse wandelingen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Ring of Kerry.

Je kunt de N71, zoals de weg officieel heet, per auto (en ook huurauto natuurlijk) afleggen. Het is ook populair om deze route op de fiets te doen. Het lastige is wel dat er geen fietspad is en je dus op de openbare weg rijdt. Wat wel iets van het vrije gevoel weg neemt. 

Hoeveel kilometer is de Ring of Kerry?

Deze ruim 180 kilometer lange route is een rondje vandaar de naam 'ring'. Je vindt deze heerlijke route in het zuidwesten van Ierland. Je kunt hem in 3,5 uur rijden, maar dat is dan zonder stops. Wat zonde zou zijn. De route is goed aangegeven, net als de stops onderweg. De reis voert langs talloze heuvels, weilanden vol met schapen, kleine dorpjes en ruige baaien.

De rit kun je doen in een dag, al is het wel veel. En je houdt dan nauwelijks tijd over om ergens te stoppen of om een stadje te bezoeken bijvoorbeeld. Ik heb hem in twee dagen gedaan, waarbij ik onderweg bleef overnachten in een heerlijke bed & breakfast.

Skellig-Eilanden

Skellig-eilanden langs de Ring of Kerry in Ierland.

Je hebt daarnaast de keuze om een extra rondje te rijden zodat je bij de beroemde Skellig-Eilanden kunt uitkijken. En waar je de boot kunt nemen naar de eilanden, die onder meer bekend zijn van de Star Wars films. Deze route is meer dan de moeite waard. Terwijl ook deze eilanden zeer fraai zijn. Hou rekening met zo’n 20 kilometer extra rijden.

Lees mijn tips voor de Skellig-Eilanden

Muckross House

Het Muckross House in Killarney National Park. ©Corno van den Berg

Het bekende Muckross House is een Victoriaans landhuis. Het werd in 1843 gebouwd voor Henry Arthur Herbert en zijn vrouw Mary Balfour Herbert. Tijdens een rondreis in 1861 verbleef Queen Victoria in het landhuis. Wat je snel zult merken als je hier een rondleiding volgt. Het museum is de moeite waard en een fijne stop tijdens je rondreis. 

Muckross Abbey

Muckross Abbey op de Ring of Kerry.

De ruïnes van Muckross Abbey zijn imposant. Deze voormalige abdij werd gebouwd door de Franciscanen rond 1448. De broeders leefden eeuwenlang in de kerk, waarvan de overblijfselen nog in goede staat zijn. Let op de fraaie binnenplaats met de eeuwenoude taxusboom. Ook de begraafplaats is de moeite waard.

Zeehonden

Twee grijze zeehonden voor de kust van Ierland. ©Corno van den Berg

Kijk onderweg langs de stranden of je zeehonden ziet. Met name bij lekker weer heb je een goede kans om deze guitige dieren te spotten. Mij lukte het om onder meer om deze twee zeehonden te zien, die rustig lagen te zonnen.

Daarnaast zijn er diverse excursies waarbij je met een gids op pad gaat om de zeehonden te spotten. Vanuit Kenmare gaan speciale Seal and Eagle watching cruises om deze dieren te zien. 

Meer informatie: seafariireland.com

Killarney National Park

Het ruige Killarney National Park ligt aan de Ring of Kerry. Het werd in 1932 opgericht om de heuvels, bossen en meren in het graafschap Kerry te beschermen. Het park is 102,89 km² groot. Je kunt in dit natuurgebied goed wandelen, wat ik ook heb gedaan. Het landschap is anders dan de rest van route. Het nationaal park ligt in het oostelijk deel van de Ring of Kerry. Je kunt het dus bij aanvang van je reis bezoeken, maar ook aan het einde.

Torc Waterval

De Torc waterval in Killernay National Park.

Een van de absolute attracties is de fraaie Torc waterval. Je kunt eenvoudig naar de waterval lopen via de Torc Waterfall Walk, deze is 4,5 kilometer lang. Hou rekening met twee uur lopen door de bossen en langs beekjes. Deze wandelroute kan erg druk worden in de zomer en weekenden.

Ross Castle

Het fraaie Ross Castle.

Dit kasteel aan het water komt in veel films en series voor, dus je kunt het herkennen. Ross Castle staat ook wel bekend als O'Donoghue Castle. Het staat in de omgeving van Killarney aan de rand van het meer Lough Leane. Ook dit is onderdeel van het Killarney National Park. Het kasteel is door de lokale O'Donoghue clan gebouwd aan het eind van de 15e eeuw. Je kunt in de omgeving goed wandelen, waarbij je geregeld zicht op het kasteel hebt. Met name de route naar Library Point is de moeite waard.  Vanaf Ross Castle zijn boten te huren voor trips op het meer. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Ladies' View Gift Store Cafe Bar & Terras

Deze winkel is leuk om te bezoeken, maar vooral beroemd vanwege het uitzicht vanaf het dakterras. Volgens de verhalen stamt de naam uit 1861 toen de hofdames van koningin Victoria deze plek bezochten. Zij waren erg onder de indruk van het uitzicht, iets wat jij ook zult zijn. Jij kijkt onder meer uit over Killarney National Park en de meren van Killarney. Het is de stop zeker waard.

Adres: Derrycunihy, Killarney, Co. Kerry, V93 X376 

Kenmare

Het stadje Kenmare is een van de leukste van Ierland. Het is vooral bekend vanwege de vele boekwinkels, maar ook vanwege de goede restaurants en bars. Let wel op, het is behoorlijk toeristisch. 

Het stadje Kenmare langs de Ring of Kerry.

Overnachten onderweg: Camping en Bed & Breakfast

Het is aan te raden om ergens onderweg te overnachten, zodat je ook de avond kunt meemaken. Met mogelijk een heerlijke zonsondergang. En ook de vaak fraaie zonsopgang. Iets wat eigenlijk wel hoort bij deze plek, waar je vier seizoenen in een dag kunt hebben. Plan je reis dus ruim in.

Er zijn diverse kleine hotels en Bed & Breakfasts te vinden langs de route. Het is wel slim om deze vooraf te boeken, zeker in de zomer maanden. Dit voorkomt dat je te horen krijgt dat alles al vol zit. Ook zijn er diverse campings voor je tent, caravan of camper.

Hoe voorkom ik de drukte op de Ring of Kerry?

Deze route is erg populair, waardoor het hier erg druk kan worden. Met name met touringcars die in het hoogseizoen (juli en augustus) voor verkeersopstoppingen kunnen zorgen. Zeker bij de weg naar de Skellig-Eilanden is het vaak druk. 

Het is daarom handig om extra vroeg op pad te gaan (met vaak mooi zacht licht). Ook in het voorseizoen (mei tot half juni) en naseizoen (september en oktober) is deze route meer dan de moeite waard. En dus rustiger.

Naar Ierland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 18 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen