blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ring of Kerry

Dit is de meest beroemde autoroute van Ierland

De Ring of Kerry is een bekende autoroute in Ierland. Door typisch Iers landschap; groene valleien met schapen, stenen huizen en meer. De route is goed te combineren met diverse wandelingen.

Je kunt hem per auto (en ook huurauto natuurlijk) afleggen. Het is ook populair om op de fiets te doen. Het lastige is wel dat er geen fietspad is en je dus op de openbare weg rijdt. Wat wel iets van het vrije gevoel weg neemt. 

Hoeveel kilometer is de auto rit?

Deze ruim 180 kilometer lange route ligt in het zuidwesten van Ierland. De route is goed aangegeven, net als de stops onderweg. De reis voert langs talloze heuvels, weilanden vol met schapen, kleine dorpjes en ruige baaien.

De rit kun je doen in een dag, al is het wel veel. En je houdt dan nauwelijks tijd over om ergens te stoppen of om een stadje te bezoeken bijvoorbeeld.

Skellig-Eilanden

Skellig-eilanden langs de Ring of Kerry in Ierland.

Je hebt daarnaast de keuze om een extra rondje te rijden zodat je bij de beroemde Skellig-Eilanden kunt uitkijken. En waar je de boot kunt nemen naar de eilanden, die onder meer bekend zijn van de Star Wars films. Deze route is meer dan de moeite waard. Terwijl ook deze eilanden zeer fraai zijn. Hou rekening met zo’n 20 kilometer extra rijden.

Lees mijn tips voor de Skellig-Eilanden

Muckross House

Het Muckross House in Killarney National Park. ©Corno van den Berg

Het bekende Muckross House is een Victoriaans landhuis. Het werd in 1843 gebouwd voor Henry Arthur Herbert en zijn vrouw Mary Balfour Herbert. Tijdens een rondreis in 1861 verbleef Queen Victoria in het landhuis. Wat je snel zult merken als je hier een rondleiding volgt. Het museum is de moeite waard en een fijne stop tijdens je rondreis. 

Muckross Abbey

Muckross Abbey op de Ring of Kerry.

De ruïnes van Muckross Abbey zijn imposant. Deze voormalige abdij werd gebouwd door de Franciscanen rond 1448. De broeders leefden eeuwenlang in de kerk, waarvan de overblijfselen nog in goede staat zijn. Let op de fraaie binnenplaats met de eeuwenoude taxusboom. Ook de begraafplaats is de moeite waard.

Zeehonden

Twee grijze zeehonden voor de kust van Ierland. ©Corno van den Berg

Kijk onderweg langs de stranden of je zeehonden ziet. Met name bij lekker weer heb je een goede kans om deze guitige dieren te spotten. Mij lukte het om onder meer om deze twee zeehonden te zien, die rustig lagen te zonnen.

Daarnaast zijn er diverse excursies waarbij je met een gids op pad gaat om de zeehonden te spotten. Vanuit Kenmare gaan speciale Seal and Eagle watching cruises om deze dieren te zien. 

Meer informatie: seafariireland.com

Killarney National Park

De Torc waterval in Killernay National Park.

Het ruige Killarney National Park ligt aan de Ring of Kerry. Je kunt in dit natuurgebied goed wandelen, bijvoorbeeld naar de fraaie Torc waterval. Het nationaal park ligt in het oostelijk deel. Je kunt het dus bij aanvang van je reis bezoeken, maar ook aan het einde.

Kenmare

Het stadje Kenmare is een van de leukste van Ierland. Het is vooral bekend vanwege de vele boekwinkels, maar ook vanwege de goede restaurants en bars. Let wel op, het is behoorlijk toeristisch. 

Het stadje Kenmare langs de Ring of Kerry.

Overnachten onderweg: Camping en Bed & Breakfast

Het is aan te raden om ergens onderweg te overnachten, zodat je ook de avond kunt meemaken. Met mogelijk een heerlijke zonsondergang. Iets wat eigenlijk wel hoort bij deze plek, waar je vier seizoenen in een dag kunt hebben. Plan je reis dus ruim in.

Er zijn diverse kleine hotels en Bed & Breakfasts te vinden langs de route. Het is wel slim om deze vooraf te boeken, zeker in de zomer maanden. Dit voorkomt dat je te horen krijgt dat alles al vol zit.

Ook zijn er diverse campings voor je tent, caravan of camper. 

Hoe voorkom ik de drukte op de Ring of Kerry

Deze route is erg populair, waardoor het hier erg druk kan worden. Met name met touringcars die in het hoogseizoen (juli en augustus) voor verkeersopstoppingen kunnen zorgen. Zeker bij de weg naar de Skellig-Eilanden is het vaak druk. 

Het is daarom handig om extra vroeg op pad te gaan (met vaak mooi zacht licht). Ook in het voorseizoen (mei tot half juni) en naseizoen (september en oktober) is deze route meer dan de moeite waard. En dus rustiger.

Naar Ierland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 17 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen