Hjálparfoss

Dubbele waterval langs de Golden Circle

Hjálparfoss behoort niet tot de meest bekende watervallen van IJsland. Het is ook niet één van de grootste, hoogste of anderszins bijzondere waterpartijen op het eiland. Maar hij is wel een bezoek waard, omdat het een dubbele waterval is. En hij ligt fraai tussen basaltblokken, waardoor hij er in elk seizoen goed uit ziet. Daarnaast ligt hij naast de weg in de buurt van de beroemde Golden Circle. Dus is een stop snel gemaakt. Dit zijn de bezienswaardigheden van Hjálparfoss.

IJsland heeft honderden watervallen. En je kunt ze nooit allemaal bezoeken op je rondreis, maar de stop bij Hjálparfoss is me goed bevallen. Het water valt op twee plekken tussen de basaltblokken zo'n 20 meter naar beneden. De beroemde Hekla vulkaan is trouwens duidelijk zichtbaar in het zuidoosten.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De bijzondere naam

De naam Hjálparfoss betekent hulpwaterval. De naam komt uit een ver verleden. Mensen trokken vroeger te voet of te paard door het ruige binnenland van IJsland over de beruchte Sprengisandurroute. Dit was een gevaarlijke tocht. Als je over de bergen kwam was de Hjálparfoss waterval de eerste plek met vers water voor mens en dier.

Tegenwoordig is alles anders. De waterval ligt langs de verharde weg. En is dus gemakkelijk te bereiken. Het waaide wel hard tijdens mijn bezoek in het voorjaar. Maar er lag nog wat sneeuw en delen waren bevroren. Het ijs maakte het nog mooier, soms dreef er een stuk voorbij. Er was verder niemand, ondanks het mooie weer met zon.

Locatie van Hjálparfoss

De schoonheid van Hjálparfoss. ©Corno van den Berg

De waterval ligt aan Weg 32, dit is de route naar Þjórsárdalsvegur. Hij ligt op zo'n 30 kilometer van Flúðir, dat bekend is van de Secret Lagoon. De Hjalparfos ligt op de route om een andere bekende waterval te bezoeken: Háifoss.

De 32 is een zijweg van de beroemde Gouden Cirkel met talloze bezienswaardigheden als Geysir en Strokkur, Gullfoss en de Faxi waterval. De parkeerplaats ligt op slechts 600 meter van deze weg. Let op het kleine bordje met de naam. Je rijdt er zo aan voorbij.

Overnachten bij Hjálparfoss

Dit deel van IJsland is minder druk, maar niet minder mooi. Ik vond het typisch IJsland: lekker ruig en divers. Er zijn niet al te veel hotels in de buurt, maar wel wat leuke Bed & Breakfasts en appartementen. 
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt van Hjálparfoss 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste tijd om te gaan

Zo ziet Hjálparfoss er in de zomer uit.

Door de goede weg kun je de waterval in elk seizoen bezoeken. Zelfs in de winter als er veel sneeuw ligt. De weg moet dan wel open zijn, maar dat is vaak het geval. Ik vind het voorjaar de mooiste tijd, door de mix van winter met sneeuw en ijs en ontluikende bloemen. Ook in de zomer is het fraai met de midzomernacht, als het hier 24 uur per dag licht is.

Meer artikelen over de Golden Circle