Wijnwandeling Groesbeek

Wandelroute langs diverse wijngaarden waar je ook kunt proeven

De Wijnwandeling in Groesbeek is leuk, lekker en goed te doen. Groesbeek noemt zichzelf het wijndorp van Nederland. Dit wandelpad in het Rijk van Nijmegen voert over heuvels, over stille weggetjes, door natuurgebieden, langs beekjes en veel volop groeiende wijnplanten. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Wijnwandeling Groesbeek.

De Wijn Route Groesbeek is een wandeling langs diverse wijngaarden. Waarbij je langs diverse wijngaarden loopt. Alsook door een natuurgebied, over heuvel en zandpaden. Het is een heerlijke wandelroute van 14 kilometer, die je in drie of vier uur kunt wandelen.

Dit is Gelderland in optima forma. En deze wandeling is bijzonder voor ons land. Deze regio komt meer en meer bekend te staan vanwege de wijnen. De lössbodem is zeer geschikt voor wijnstruiken.

Onderweg is de mogelijkheid om lokale wijn te proeven. En je veel kunt leren over de wijnen die hier worden geproduceerd. Met deze tips kun je de wandeling goed voorbereiden en mis je geen attractie onderweg.

De heuvels van het gebied zijn zeer geschikt voor druiven. En het klimaat in ons land wordt steeds beter voor druiventeelt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wijncentrum Groesbeek

De Wijnwinkel in het Wijncentrum Groesbeek. ©Corno van den Berg

Het Nederlandse Wijncentrum Groesbeek is perfect als startpunt, maar ook als eindpunt. Het opende in augustus 2017 haar deuren. Het is opgezet door het Wijnboeren Collectief Groesbeek. Oftewel de vijf wijnboeren die hier wijn maken. Hier wordt alle kennis over de lokale wijnen verzameld. De lokale wijnboeren bieden hun druiven aan om er wijn van te maken. Dit gebeurt in de kelder van het wijncentrum. Ook worden er zogeheten blends gemaakt, waarbij druiven van verschillende boeren worden vermengd. Naast de productiekelder is er een analysecentrum.

Je kunt hier diverse lokale wijnen proeven. Maar ook flessen witte wijn en rode wijn kopen in de winkel. Ze hebben hier veel lokale wijnen, maar ook buitenlandse. In het weekend zijn er vaak proeverijen op het terras. Vanwaar je uitzicht hebt op de wijngaard. Wat een heerlijk gezicht is. En de juiste setting voor een drankje.
Adres: Bredeweg 2, Groesbeek
Meer informatie: nederlandswijnbouwcentrum.nl

Wijnhoeve de Colonjes

Wijngaard de Colonjes is een van de meest bekende. Alsook de een van de grootste wijngaarden in Nederland. Vanaf 2001 wordt hier wijn geproduceerd. En biologisch. De meeste stokken staan op hellingen op het zuiden. De wijngaard ligt achter het Wijncentrum Groesbeek. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Vraag in het Wijnbouw Centrum naar de mogelijkheden. 
Adres: Bredeweg 2, Groesbeek

Wijngaard Klein-Amerika

Wijn proeven bij Klein-Amerika. ©Corno van den Berg

Wijngaard Klein-Amerika is juist weer gezellig klein. Hier werd in 2001 gestart met de wijnteelt. Een van de velden met 4.000 wijnstokken ligt aan de weg 1e Colonjes. Dit is letterlijk naast de bekende Waco Glider. Dit is een replica van een zweefvliegtuig dat hier werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens de Operatie Market Garden. Op de agrarische camping Klein Amerika kun je in het weekend hun eigen wijnen proeven. En een rondleiding krijgen naar de wijnvelden.
Adres: Klein Amerika 3b, Groesbeek
Meer informatie: klein-amerika.nl

Wijngaard Van Ditshuizen

Wijngaard Van Ditshuizen zie je vanzelf langs de weg liggen. De familie Van Ditshuizen verbouwt al sinds 1938 biologische groenten en fruit. Sinds 2005 zijn hier biologische druiven bijgekomen. Je kunt hier een rondleiding volgen, inclusief een glaasje wijn en een snack. De rondleiding kun je online aanvragen. In de wijnwinkel bij de boerderij kun je flessen kopen.
Adres: Knapheideweg 76, Groesbeek
Meer informatie: wijngaardvanditshuizen.nl

Wijngaard Van Ditzhuizen. ©Corno van den Berg

Wijngaard De Plack

Wijngaard de Plack is ook een van de meer bekende wijngaarden. De wijnstruiken liggen aan de grens met Duitsland. Op deze boerderij werd in 2006 een wijngaard aangelegd. Ook hier kun je een wijnproeverij doen op afspraak. Daarnaast is er een wijnwinkel met terras. Waar je onder meer een lunch kunt krijgen met eigen scharrelkip. Ook zijn er mogelijkheden voor een barbecue.
Adres: Ketelstraat 36, Groesbeek 
Meer informatie: wijngaarddeplack.nl

Wijnhoeve De Heikant

Wijnhoeve De Heikant ligt aan de rand van het centrum. Sinds 2009 wordt hier wijn gemaakt. Ook hier kun je op afspraak een wijnproeverij beleven. En alles horen over de wijnen die hier worden gemaakt. De wijngaard is ook een trouwlocatie. 
Adres: Cranenburgsestraat 47, Groesbeek
Meer informatie: wijnhoevedeheikant.nl 

Waco-glider Groesbeek ©Corno van den Berg

Optioneel: Wijnboerderij De Holdeurn

Wie een langere wandeling wil, kan ook De Holdeurn toevoegen aan zijn wandeling. Deze ligt ten noorden van Groesbeek bij Berg en Dal. Ook hier heb je een wijnterras in de open lucht. Waar je de lokale witte wijnen kunt proeven. De druivensoorten die worden gebruikt zijn Cabernet Blanc, Johannitter, Souvignier Gris.
Adres: Oude Kleefsebaan 132, Berg en Dal
Meer informatie: holdeurn.com

Wijnproeverij Groesbeek ©Corno van den Berg

De Bruuk

De Bruuk is een moerasgebied waar kwelwater uit de omliggende heuvels omhoog komt. Je wandelt hier langs de Leigraaf, een beek met eromheen veel blauwgraslanden. Waar je talloze bloemen ziet in het voorjaar. En ook in de zomer. 

Je kunt tijdens de Wijn Route wandeling door de Bruuk lopen als je van Wijngaard Van Ditshuizen naar Wijngaard De Plack loopt. Of andersom natuurlijk.

Bruuk in Groesbeek ©Corno van den Berg

Overnachten bij de Wijnwandeling

Je kunt deze wandeling eenvoudig in een dag doen. Maar deze regio is ook perfect voor een weekend weg of midweek. Er zijn diverse leuke Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen te vinden online.
Bekijk de leukste accommodaties in en rond Groesbeek

Wandel de wijnroute zelf

Deze route langs de wijngaarden in Groesbeek is opgezet door de diverse wijnboeren, die allemaal dicht bij elkaar liggen. Zodat je deze in een wandeling kunt bezoeken. De gids kun je ophalen bij de VVV in Groesbeek bijvoorbeeld. Maar is ook online te vinden.

Opmerkelijk genoeg zit Wijngaard Klein-Amerika niet in deze route. Terwijl je er wel vlak langs loopt. Het is daarom eenvoudig de wijngaard in te passen in de bestaande route. En dan zie je meteen ook de Waco Glider, de replica van het vliegtuig dat naast de wijnranken staat. Het is een stop zeker waard. 

Wijnroute Limburg (10 km)

Ook in Limburg heb je een wijnwandeling. Deze wandelroute voert langs vijf wijngaarden rond de dorpen Wahlwiller en Eys. Waarbij je door de heuvels en de natuur loopt. Ook hier kun je onderweg op diverse plaatsen wijn proeven. Deze route is 10 km lang en kun je in een paar uur doen. Maar het is leuker om ook stops onderweg te maken. 
Lees mijn tips voor de Wijnroute Wahlwiller Eys

Meer artikelen over Gelderland