blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ethiopië plant in één dag 353 miljoen bomen

Het is moeilijk te controleren, maar Ethiopië claimt in één dag maar liefst 353 miljoen te hebben geplant het afgelopen weekend. Het Afrikaanse land meldde eerste dat er 220 miljoen bomen waren geplant, maar stelde dit aantal later bij.

De reden: Veel meer mensen dan verwacht hebben meegedaan bij dit opvallende project. Het lijkt er op dat het een wereldrecord is, al moet het officieel nog worden goedgekeurd.

De recordpoging staat onder leiding van de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Hij wil met de actie een signaal tegen klimaatverandering en ontbossing afgeven aan de wereld. Ook wil hij aangeven dat het land een andere koers wil varen dan voorheen. Volgens de VN is ruim 35 procent van alle bomen in Ethiopië sinds de start van de 21e eeuw verdwenen.

Het meest opmerkelijke is dat Ethiopië een van de armste landen ter wereld is. Een land dat ik vooral kende van de hongersnood beelden die geregeld op televisie te zien waren.

Totdat ik hoorde van de bergen, de dieren en de grote diversiteit. Sterker nog, ik zette het op mijn reisagenda en ging vier weken op rond reis door het land.

En ik merkte daar dat het een van de mooiste landen van Afrika is. Met een grote diversiteit aan mensen en dieren. Dat hoor ik ook van anderen. En als het land meer bossen krijgt, komen er vanzelf beter leefomstandigheden voor de mensen en meer dieren. Toch?

Ook naar Ethiopië?

Lees mijn tips voor het meer dan prachtige Ethiopië. met onder meer unieke dieren als de Ethiopische wolf, gebergten boven de 2.000 meter en unieke stammen die je kunt bezoeken.

De plant een boomactie is een reactie op het onderzoek van Zwitserse wetenschappers. Zij geven aan dat het planten van bomen de beste manier is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Talloze organisaties deden mee aan de actie, waaronder ook bijvoorbeeld Unicef.

Ook jij kan helpen

1. Als je vliegt kun je dat compenseren met het planten van bomen. Hier zijn diverse organisaties voor. Denk aan zowel vliegtuigmaatschappijen als KLM, alsook reisorganisaties.
2. Er komen meer en meer reizen waarbij je handen uit de mouwen kunt steken op je vakantieadres. Dat hoeft niet de gehele reis, maar bijvoorbeeld een paar dagen bomen planten maakt al een verschil.