Aantal wilde tijgers voor het eerst in 100 jaar iets gestegen

Vorig jaar ontmoette ik in Bardia National Park in Nepal een wilde tijger, die een rivier over zwom. Een van de mooiste momenten in mijn leven. En na jaren van negatief nieuws is er nu eindelijk iets positiefs te zeggen over deze unieke roofdieren. Voor het eerst in 100 jaar is hun aantal in Azië iets gestegen.

Op tijgersafari gaan behoort tot ultieme natuurbelevenissen op aarde. Ik ging jaren geleden al naar India op zoek naar tijgers in het wild. Onderstaande tijger ontmoette ik in Bandhavgarh Nationaal Park.

Van de gidsen hoorde ik er over de problemen als stroperij en kleiner wordende leefgebieden. Gelukkig merkte ik ook dat honderden mensen zich inzetten voor deze dieren. En met succes. ,,Op basis van gegevens van International Union for the Conservation of Nature (IUCN) leven er op dit moment naar schatting 3.890 tijgers in het wild”, meldt het Wereld Natuur Fonds. Dit nieuwe getal betekent een lichte stijging ten opzichte van de laatste schatting van 3.200 tijgers uit 2010.

Marco Lambertini, directeur-generaal van het internationale netwerk van WNF: ,,We komen van ver want 100 jaar geleden waren er nog 100.000 tijgers. Gelukkig zien we nu voor het eerst na decennia van een vrije val naar beneden weer een lichte stijging. We zijn er nog lang niet, maar dit biedt wel hoop voor de toekomst. Een bedreigde soort en zijn leefgebied kùnnen beschermd worden als overheden, lokale bevolking en natuurbeschermers samen de schouders eronder zetten.”

WNF waarschuwt tegelijkertijd dat tijgers nog lang niet in alle landen veilig zijn. Tussen 2000 en 2014 zijn volgens monitoringsorganisatie TRAFFIC zeker 1.590 gedode tijgers in beslaggenomen. Hun onderdelen waren bestemd voor de internationale illegale handel in bedreigde soorten. De bedoeling is om in 2022 een verdubbeling van het aantal tijgers te hebben. Dan is het opnieuw het Jaar van de Tijger.

Inmiddels zetten talloze beroemdheden zich in om het dier te beschermen. Waaronder Leonardo di Caprio, die ook in Bardia in Nepal was.