blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Camera legt jonge zeearenden vast in de Biesbosch

Dit zijn unieke beelden. Al een paar jaar heb je in de Biesbosch Nationaal Park de kans om een zeearend tegen te komen. Ik ben zelf met de boswachter op pad geweest om deze dieren te spotten. En dat lukte. Maar nu zijn er beelden opgedoken van twee jonge zeearenden die bij toeval voor een camera kwamen. En zijn gefilmd.

Broedparen in de Biesbosch

De grootste roofvogel van West-Europa wordt sinds 2006 in diverse Nederlandse natuurgebieden gezien. Sinds 2012 broeden er twee paren in de Biesbosch. Met wisselend succes.

Dit jaar hebben twee paartjes zeearenden in de Biesbosch in totaal 3 jongen grootgebracht. Die nu aan het uitvliegen zijn. De jonge dieren leren nu op eigen benen staan. Ze worden af en toe door bezoekers gezien, maar zijn nog nooit zo goed in beeld gebracht als nu.

Al een tijdje staat er een camera in het natuurgebied. Hij is daar door de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch neergezet om met name zoogdieren vast te leggen. Deze camera’s zijn de Reconyx UltraFire XR6. De camera’s hebben een geavanceerde bewegingssensor. De camera gaat aan zodra zich iets in beeld beweegt. Normaal is dit bijvoorbeeld een bever. Of een eend. Maar nu dus iets heel bijzonders.

Je ziet duidelijk hoe de twee dieren op pad zijn. De wildcamera laat duidelijk zien hoe ze zich door het gebied bewegen. Vergeet niet het geluid aan te zetten dan hoor je hoe het ene jong zijn zusje roept. En dan te bedenken dat deze vogels nog lang niet volgroeid zijn. Ze zijn toch wel meer dan imposant toch?

Waanzinnige beelden

Boswachter Thomas van Es noemde de beelden ‘werkelijk waanzinnig’. Hij houdt de vogels in de gaten. Volgens de boswachter hebben bezoekers aan de Biesbosch een redelijke kans om de jonge dieren te zien. Ze zijn groot gebracht in een deel dat vrij toegankelijk is. Daarnaast worden de dieren geregeld in de omgeving gespot. Onder meer in het mastbos in Breda, maar ook op het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.

Bekijk de beelden (met geluid):

Ontdek de beste plekken om een zeearend te zien:

Ik heb mijn tips verzameld waar je dit dier het beste in het wild kunt zien. Waarbij je een grote kans hebt om deze vogels te zien. Zie mijn tips voor de zeearend.