Deel van beroemde Perito Moreno gletsjer stort in

Wie naar Argentinië gaat heeft deze gletsjer vaak op zijn wensenlijstje staan. De immense ijspartij steekt af tegen het berglandschap en is ongekend fraai. Zeker als een groot stuk ijs afbreekt, zoals je op deze video kunt zien.

Een aantal jaren geleden bezocht ik de machtige Perito Moreno gletsjer. En was zeer onder de indruk. Deze gletsjer ligt in het Los Glaciares National Park. Het is een van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Argentinië, die je wel moet bezoeken op je rondreis door het land. De grote ijsmassa kun je vanaf een groot uitkijkpunt zien. En als je hier bent hoop je eigenlijk wel om vallend ijs te zien.

Ontstaan van een ijsberg

Maar soms krijg je meer dan waar je op hoopt. In de onderstaande video kun je zien hoe eerst een klein stuk afbreekt. Maar dan al snel veel meer. En meer. Zoveel zelfs dat een grote ijsberg plots uit het ijskoude zichtbaar wordt. Dit gebeurt overigens vaker bij deze immense gletsjer.

Afbrokkelen van gletsjers

Deze gletsjer neemt minder snel in formaat af dan andere gletsjers in de wereld, aldus wetenschappers. Maar dan nog steeds breken stukken af, terwijl aan de achterkant nieuw ijs wordt gevormd. Dit is ruig Patagonië, en een unieke plek om te bezoeken.

Bekijk de bijzondere video