blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Dit zijn de winnaars van de Wildlife Photographer of the Year 2022

Het Natuurhistorisch Museum van Londen organiseert elk jaar de Wildlife Photographer of the Year wedstrijd. Dit is een speurtocht naar de beste natuurfotografen ter wereld. Al wordt het steeds belangrijker om de impact van de mens op dier en natuur te laten zien. Ook dit jaar werden de meest indrukwekkende foto’s ingezonden. Dit zijn de winnaars van de Wildlife Photographer of the Year 2022.

‘The big buzz’, Karine Aigner

De hoofdprijs was voor deze bijzondere foto  van de Amerikaanse fotografe Karine Aigner. Op de foto zie je diverse mannelijke cactusbijen die proberen te  paren met het enige vrouwtje in de buurt. De foto werd gemaakt in de woestijn van de staat Texas in de Verenigde Staten.

‘De balein’, Katanyou Wuttichaitanakorn

De prijs voor Jonge Natuurfotograaf van het Jaar ging naar de 16-jarige Katanyou Wuttichaitanakorn uit Thailand. Zijn bijzondere foto laat de unieke balein aan de bovenkaak van een walvis zien. Dit is een soort zeef waarmee de walvis voedsel uit het water kan filteren. Je ziet links twee sardientjes die proberen te ontsnappen aan de gigantische bek van het dier.

‘De Dood van Ndakasi’, Brent Stirton

De wereldberoemde berggorilla Ndakasi overleed op 26 september 2021. De Amerikaan Brent Stirton legde de laatste momenten van het dier vast. De mensaap kreeg wereldwijde bekendheid nadat de parkwachters Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki een grappige selfie met Ndakasi en een andere gorilla, Matabishi, hadden genomen.  Waarop de dieren rechtop stonden. Het dier werd destijds gered uit handen van stropers toen ze  net twee maanden oud was. Ndakasi groeide op in het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo. Ze stierf in de armen van haar redder en verzorger Andre Bauma. Ndakasi was lange tijd ziek en werd uiteindelijk veertien jaar oud.

‘Hemelse flamingo’s’, Junji Takasago

Salar de Uyuni in Bolivia is wereldberoemd. Ook Junji Takasago, een fotograaf uit Japan, bezocht het ook en zag plots een groep flamingo’s op de grootste zoutvlakte ter wereld. Hij zocht de weerspiegeling na een korte regenbui. Takasago had last van hoogteziekte toen hij de foto nam, maar won toch.

‘Het berenhuis’, Dmitry Kokh

Russische fotograaf Dmitry Kokh bezocht het eiland Koljoetsjin, dacht vlak bij de Siberische kust ligt. Hij zag plotseling een groep ijsberen, deze dieren hebben dit verlaten weerstation over genomen. Wat gebeurt zodra de mens weg gaat. 

‘De vleermuizenvanger’, Fernando Constantino Martínez Belmar

Een slang heeft net een vleermuis gevangen in de Cueva de las Serpientes in Kantemó in Mexico. De foto is gemaakt door Fernando Constantino Martínez Belmar.  Elke avond vliegen duizenden vleermuizen uit deze bijzondere grot om op jacht te gaan naar insecten. Deze extreem handige rattenslangen hangen aan de wand om de vleermuizen te vangen.

‘De uitslover’, José Juan Hernández Martinez

Een kraagtrap op de Canarische Eilanden laat zijn imposante kraag zien tijdens de paringsdans om een vrouwtje te veroveren. De Spanjaard José Juan Hernández Martinez kon dit fraaie moment vastleggen.

'Uitzicht van een brilbeer', Daniel Mideros

Daniel Mideros zette diverse cameravallen langs een wildlife corridor in Ecuador. De foto laat goed zien hoe deze dieren het steeds moeilijker krijgen, door verlies van hun natuurlijk leefgebied. Ze moeten zich meer en meer aanpassen.

‘Het stervende meer’, Daniel Núñez

Het meer van Amatitlán in Guatemala is een toeristische trekpleister. Onder meer door de ligging en omdat het water groen van kleur is. Maar het meer is erg vervuild. Door vervuilende stoffen uit het rioolwater van hoofdstad Guatemala City zijn er teveel algen. Núñez pakte drone om het sterke contrast tussen het woud en de algengroei aan de rand van het meer te laten zien. 

‘Vallende ster’, Tony Wu

Op deze bijzondere foto is een enorme zeester te zien tijdens de bevruchting. Zeesterren paren anders dan de meeste dieren. Dit doen ze niet met soortgenoten, maar laten grote hoeveelheden geslachtscellen los in het water die elkaar dan vinden. De fotograaf Tony Wu maakte deze foto aan de Japanse kust.

Meer informatie over deze jaarlijkse fotowedstrijd vind je hier.