Nederlandse backpacker Tijmen wordt ‘trashpacker’

Een Nederlandse reiziger ergerde zich zoveel aan het afval op een strand, dat hij besloot actie te ondernemen. Hij werd van backpacker een ‘trashpacker’.

De 27-jarige Tijmen Sissing uit Hengelo was een paar jaar geleden op reis door Azië in landen als Thailand en Laos toen hij afvalbergen zag waar niemand zich om bekommerde.

Zo begon het met Tijmen Sissing

,,Ik ging in 2017 opnieuw naar Azië. Ik zag hetzelfde in andere landen. Veel andere backpackers die ik ontmoette spraken dezelfde zorgen uit, maar op hetzelfde dacht ik: ‘We praten erover, maar wat doen we aan het probleem?’ Zo begon ik met de actie.”

Tijmen zette lokaal acties op om het afval op te ruimen. Ook via social media probeert hij bewustwording te realiseren. En met succes. Een video van hem in actie bij Lahad Datu op Maleisisch Borneo ging viraal, waarna hij veel aandacht kreeg voor zijn actie.

En terecht. Hij gaat binnenkort online een community van backpackers openen die ook op reis meehelpen de wereld een stukje schoner te maken.

Tijmen richt zich vooral op het gebruik van ‘eenmalig plastic’, oftewel plastic dat je één keer gebruikt en dan weggooit. Op 8 september 2018 start hij een wereldwijde actie. In een jaar tijd wil hij maar liefst ruim 100.000 vuilniszakken met afval verzamelen. Help jij mee?

Je kunt Tijmen volgen op zijn website en Facebook.