blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Negen zeldzame giraffen gered van zinkend eiland in Kenia

Een groep giraffen is gered van een eiland dat dreigt onderwater te verdwijnen. De zeldzame Rothschildgiraffen dreigden te verdrinken op het Longicharo eiland in het Baringo meer in Kenia. De reddingsactie begon al 15 maanden geleden, maar afgelopen week werden pas de laatste twee dieren gered.

De moeder en haar pasgeboren jong zijn inmiddels weer vrijgelaten in een nabijgelegen natuurgebied. Het is het einde van de succesvolle reddingsactie.

Het eiland in Kenia dreigt onder water te komen door hevige regenval in de afgelopen maanden. Hierdoor stijgt langzaam het waterpeil in het meer. En kwamen de dieren op een steeds kleiner stuk van het eiland in Lake Baringo te zitten. Met dus ook steeds minder voedsel voor de dieren.

Rothschildgiraffen bijna uitgestorven

Een van de bevrijdde giraffen.

Volgens onderzoekers leven er nog minder dan 3.000 Rothschildgiraffen in Afrika. Zo’n 800 er van leven in Kenia. Volgens diverse biologen sterven giraffen langzaam uit, terwijl niemand het door lijkt te hebben.

De negen dieren van het eiland zijn inmiddels gewend op hun nieuwe plek. Volgens David O’Connor van Save Giraffes Now gaat het ze goed. ,,We zien verbetering in hun gezondheid. Deze redding helpt de dieren om te overleven.”

Voor de reddingsactie werd een speciale boot gemaakt; de GiRaft. Eerst werd wat eten op de boot gelegd, zodat de dieren konden wennen aan het opstappen van de boot. In december 2020 werd de eerst giraf overgebracht naar het Ruko Community Conservancy reservaat.

Bekijk de beelden van de redding: