Potvis vraagt duiker om vishaak uit zijn bek te halen

Het is een ontmoeting waar je als snorkelaar of duiker niet eens van droomt. Maar toch gebeurde het de duiker Hugues Vitry. Gelukkig is de ontmoeting vastgelegd, zodat wij het ook kunnen zien.

In deze unieke video kun je zien hoe een immense potvis van bijna 15 meter contact zoekt met Vitry. Het gebeurde in de wateren rond Mauritius, een eiland dat bij Afrika hoort. Het dier komt met open bek naar de duiker, die in eerste instantie niet begrijpt waarom. Maar als hij in de bek kijkt ziet hij meteen wat het probleem is.

De intelligentie van een potvis

De potvis heeft een vishaak in zijn bek, die hem erg in de weg zit. Vitry twijfelt geen moment en probeert de haak los te maken. Let wel, potvissen eten reuzeninktvissen die wel 10 meter lang kunnen worden. Het is naast de orka de enige walvissoort die jaagt op grote dieren. Maar deze potvis begrijpt dat de mens hem kan helpen, al is het diezelfde mens die hem dit heeft aangedaan. 

Het verhaal loopt goed af. De potvis is bevrijd van de haak en lijkt de duiker te bedanken. De laatste seconden zijn meer dan indrukwekkend vind ik, jij?

Bekijk de unieke beelden

Wil jij ook een potvis in het wild zien?

Bekijk de beste plekken om een potvis te zien.