blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Help mee dieren te identificeren bij Snapshot Hoge Veluwe

Ben jij een wildkenner? Doe dan mee met het project Snapshot Hoge Veluwe. Waar je foto’s van talloze wildcamera’s in het Hoge Veluwe Nationaal Park moet identificeren. Gewoon vanaf je bank thuis. Met je laptop of pc. Je haalt de Hoge Veluwe letterlijk in je huis.

Je hoeft geen professional te zijn, de website helpt je de dieren te herkennen. En voor je het weet zie je een boommarter of vechtende edelherten. Of een vos of een das, die door de camera’s geregeld worden gespot.

Al in 2013 werden er op talloze plekken op de Hoge Veluwe wildcamera’s neer gezet. Ze werken op warmte. Oftewel als de sensoren warmte detecteren maken ze een reeks foto’s. Deze camera’s leveren jaarlijks zo’n 2 miljoen foto’s. Die door de medewerkers en boswachters nooit allemaal kunnen worden bekeken. Dus roepen ze de hulp in van jou.

Hoe werkt het?

Op de website kun je inloggen en dan kun je eenvoudig foto’s bekijken. Het zijn er vaak meerdere dus klik ook op de bolletjes onder de foto. Als je weet welk dier het is kun jij deze aanklikken aan de rechterkant. Je ziet dan tevens een foto om te vergelijken en meer informatie over het dier. Zodat je ook nog wat kunt leren.

Daarna kun je ook aangeven hoeveel dieren je ziet. Het kan er een, maar je ziet ook geregeld grotere groepen. Met name bij edelherten en moeflons is dit het geval. Al zie je ook groepen wilde zwijnen.

Je mag een foute inschatting maken. De foto’s worden aan meerdere mensen voorgelegd, waarbij de meerderheid van de meningen telt. Het doel is om de meest bijzondere waarnemingen er uit te halen. zodat boswachters en onderzoekers deze kunnen bekijken.

Dit om bijvoorbeeld te zien of de goudjakhals naar de Veluwe is gekomen. Of misschien zelfs wel de Europese lynx. Ik heb het een aantal uren gedaan en vindt het leuk. En ook wel wat verslavend. Want je komt echt wel leuke dingen tegen op de foto’s.

Doe mee op Snapshot Hoge Veluwe