Toeristen overlopen Uluru op de laatste dagen dat het mag

Honderden toeristen die in een lange rij staan om de iconische rots Uluru in het hart van Australië te beklimmen. Het is een triest beeld dat de wereld over gaat.

Vanaf zaterdag 26 oktober is het namelijk verboden om de rots nog te beklimmen. Je kunt Uluru dan nog steeds bezoeken, maar beklimmen niet meer. Uluru is een 340 meter hoge monoliet, hij bestaat dus uit een groot stuk steen. De rots, en haar naastgelegen broertje Kata Tjuta, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De rotsformatie werd vroeger Ayers Rock genoemd. Hij ligt in het hart van de Outback in het midden van Australië. Maar desondanks is het een immens populaire toeristische trekpleister. De rots ligt op het land van de Anangu, de oorspronkelijke inwoners van het gebied. Voor hen is de rots heilig en ze hebben jarenlang gevochten voor het verbod. Ze zien dan ook met lede ogen aan dat toeristen nu massaal de rots nog beklimmen.

Bekijk de video van de laatste bezoekers:

Toen ik er was heb ik het bewust niet gedaan, uit respect voor de lokale bevolking. En kreeg direct een discussie met een groepje die het wel deed en vonden dat ze ‘niemand kwaad deden.’ Wat vind jij?

Bekijk de geschiedenis van Uluru: