Visum Australië: Verschillen eVisitor Australië en eTA Australië?

edereen die een bezoek wil brengen aan Australië heeft een visum nodig. Het maakt niet uit of het vakantie is, voor werk of voor familiebezoek. Alleen reizigers die beschikken over de Australische nationaliteit hoeven geen visum aan te vragen. Maar Australië kent verschillende soorten visums; en dit kan nogal eens verwarrend werken.

Als je online kijkt zie je al snel twee termen: het eVisitor Australië en het eTA Australië. Maar wat is het verschil? En welke heb jij nodig? En het kan zelfs zo zijn dat je geen gebruik kunt maken van deze visa. Hoe vraag je dan een ander soort visum aan?

Verwarrend: Diverse Elektronische visa

Steeds meer landen werken met de zogenaamde digitale reistoestemming, ook wel elektronisch visum (of e-visum) genoemd. Een elektronisch visum heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van het gewone fysieke visum. Je hoeft er namelijk de deur niet voor uit; dit omdat een elektronisch visum geheel online kan worden aangevraagd. 

Een e-visum aanvragen is niet alleen eenvoudiger, maar meestal ook goedkoper. Het visum zelf is goedkoper, maar het scheelt ook kosten omdat je niet naar een ambassade of consulaat hoeft te reizen. Dit bespaart reiskosten en uiteraard ook tijd. 

Er zijn verschillende visa voor Australië. Welke jij nodig hebt hangt af van onder meer je reisdoel, de reisduur en het aantal keren dat je het land wilt bezoeken. Hieronder leg ik het verschil tussen beide visa uit.

Optie 1: eVisitor visum Australië

Het eVisitor visum Australië kan worden aangevraagd door reizigers die beschikken over een paspoort dat is uitgegeven door een select aantal landen. Hiertoe behoren ook reizigers met een paspoort dat in België of Nederland is uitgegeven. Het eVisitor visum kan volledig digitaal en online worden aangevraagd en de geldigheid van dit visum is 12 maanden. 


Mogelijkheden:

Je mag met dit visum maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven.
Het eVisitor is geldig voor een onbeperkt aantal reizen. Je mag dus meerdere keren Australië binnen reizen op hetzelfde visum. 

Beperkingen:

Houd er wel rekening mee dat je paspoort voldoende lang geldig is. Verloopt je paspoort binnen de geldigheidstermijn van 12 maanden van het eVisitor visum, dan verloopt ook de geldigheid van het visum. Paspoortnummer en eVisitor zijn met elkaar verbonden. 

Zowel luchtvaartmaatschappijen als de Australische douane zal hier op controleren. Verloopt je paspoort tussentijds dan zal je dus eerst een nieuw paspoort moeten aanvragen. En daarna ook een nieuw eVisitor voor Australië moet aanvragen. 

Wat de geldigheid betreft mag je telkens maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven. Je dient het land daarna wel te verlaten. Maar je mag daarna wel opnieuw Australië binnen reizen en wederom maximaal 3 maanden aaneengesloten in het land verblijven. 

Optie 2: eTA Australië

Het eTA Australië is de meest aangevraagde reistoestemming voor Australië. Het eTA heeft precies dezelfde geldigheid, regels en voorwaarden als het eVisitor visum met dien verstande dat het eTA kan worden aangevraagd door alle nationaliteiten. Heb je dus niet een van de nationaliteiten waarmee je een eVisitor kunt aanvragen, dan ben je aangewezen op het eTA. 

 

Beperkingen:

Het nadeel van het eTA Australië is dat deze duurder is dan het eVisitor visum. Ook het eTA Australië is 12 maanden geldig en je mag met het eTA meerdere keren het land binnen reizen waarbij je maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië mag verblijven.

Werkvisum

Als je in Australië wilt gaan werken dan dien je een apart werkvisum aan te vragen. Er zijn nog meer soorten visums voor Australië beschikbaar, bijvoorbeeld het Working Holiday Visum voor jongeren tot 31 jaar. Jonge mensen die willen werken tijdens een vakantiereis naar Australië en tussen de 18 en 31 jaar oud zijn kunnen dit Working Holiday Visum Australië aanvragen.

Er zijn echter wel nog aanvullende voorwaarden waaronder de voorwaarde dat je over minimaal 5000 AUD moet kunnen beschikken.
Let op: Het Working Holiday Visum Australië is wel behoorlijk duurder dan het e-Visitor visum.

Twijfel je welk visum je nodig hebt voor Australië? Neem dan gerust contact op met E-visums voor persoonlijk advies. 

Prijzen eVisitor Australië of eTA Australië

De meeste Nederlanders hebben het eVisitor visum voor Australië nodig. Dit elektronisch visum Australië kan geheel online worden aangevraagd. Je kunt online betalen via iDEAL, per overschrijving of met PayPal. Invullen van het aanvraagformulier voor een visum Australië kost maximaal 5 minuten en je kunt ook direct voor meerdere reizigers een visum aanvragen.

Prijs werkvisum

Een werkvisum is duurder: namelijk honderden euro's per visum. Daar staat tegenover dat je met dit visum toestemming hebt om betaald werk te gaan verrichten in Australië. 

Het visum voor Australië ontvang je doorgaans binnen 24 uur via e-mail. We hebben alle informatie over het werkvisum bij elkaar gezet.