Wildkamperen: In deze landen in Europa mag het en dit zijn de regels

Wildkamperen is een van de leukste dingen om te doen. Je tentje opzetten in de natuur heeft iets magisch. Niemand om je heen, geen verkeer, geen huizen of wat dan ook. En dan een heerlijk diner te maken, dat altijd lekkerder smaakt dan thuis. Terwijl de zon langzaam onder gaat. Wat heb je nog meer nodig?

Je kunt wildkamperen helemaal alleen doen. Of juist met je geliefde. Of met een groepje vrienden. Waarbij je in de ochtend wakker wordt van het eerste licht. En het kan in meer landen dan je denkt in Europa. Ik heb uitgezocht waar je mag wildkamperen en wat de regels zijn. Met deze tips kun jij ook genieten van wildkamperen op je volgende reis.

Wildkamperen in Noorwegen

Van Noorwegen is redelijk bekend dat je mag wildkamperen. Noorwegen kent het zogeheten ‘allemansrecht’ in het Noors heet het ’allemannsretten’. Het is een eeuwenoud traditioneel recht, wat garandeert dat iedereen van de natuur kan genieten, zelfs op grotere privéterreinen. Het betekent simpelweg dat je mag kamperen waar je maar wilt. 

Al zijn er wel enkele regels aan verbonden. Het mag niet in omheinde gebieden, zoals weilanden bijvoorbeeld. En je moet uit de buurt blijven van gecultiveerd land en privé terreinen. Om precies te zijn moet je 150 meter afstand houden, ook van campers en caravans bijvoorbeeld. Maar dat is precies het hele idee van wildkamperen, toch? 

Een vuurtje maken mag, maar officieel alleen op plekken die er speciaal voor zijn aangelegd. En je moet liefdevol omgaan met de natuur en zijn bewoners. Oftewel neem je afval mee en zorg dat alles net zo is toen je aankwam.

Wildkamperen in Zweden

Zweden heeft net als Zweden het ‘allemansrecht’, dat in het Zweeds ‘Allemansrätten’ heet. Dus ook hier mag je in de natuur je tent opzetten en genieten van de rust en ruimte. In de natuur kamperen is geen probleem, ook niet op privéterrein. 

Er is wel een belangrijke regel, je moet toestemming vragen aan de eigenaar. Meestal is dat een boer, die het vaak alleen maar leuk vindt dat je zijn land gebruikt. Ik mocht zelfs een keer koffie bij hem komen drinken om kennis te maken. En hij gaf me tips voor een wandeling de volgende ochtend.

Ook mag je bessen plukken, net als paddenstoelen bijvoorbeeld. Maar jagen en vissen bijvoorbeeld niet. Daarvoor zijn andere weten en regels. Die je ter plekke kunt navragen.

Met maken van een kampvuur in Zweden mag. Als je de natuur maar niet kapot maakt en als er geen vuurverbod is vanwege langdurige droogte, zoals ik wel eens had. En je mag takken en twijgen gebruiken die op de grond liggen, maar je mag geen takken of bomen afbreken voor je open vuur. Overigens moet je opletten om geen vuur te maken op rotsen. Deze kunnen door de warmte breken, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Wildkamperen in IJsland

IJsland is het land om te kamperen in de natuur. Het ruige landschap, de stilte en de natuur moet je beleven vanuit je tent. Het mag zo’n beetje overal in het land, mits je het maar in onbewoonde gebieden doet.  

En als je met een auto reist, mag deze de weg niet verlaten. Je mag hem wel parkeren langs de weg en dan te voet verder gaan. En dan ergens in de natuur je tent op zetten. Wat ook veel wordt gedaan. Let maar op als je hier rond reist. Wees wel voorbereid op onstuimig weer, want het kan hier ongenadig los gaan. 

Wildkamperen in Schotland

In Engeland en Wales gelden veel beperkende regels voor wildkamperen. Maar in Schotland geldt sinds 2003 ‘The Right to Roam’. Wat inhoudt dat je bijna overal mag wandelen, fietsen en kamperen in het wild. Al geldt ook hier dat je er bedachtzaam mee om moet gaan. Open vuur mag, mits het maar gecontroleerd is.

Deze regel geldt overigens ook voor kanoën, roeien, zeilen en zwemmen. Waardoor je in Schotland een bijzonder actieve vakantie kunt hebben in de natuur. Sinds kort zijn er regels om te kamperen in Nationaal park Loch Lomond en de Trossachs. Dit om de fragiele bodem daar te beschermen.

Wildkamperen in Zwitserland

Van Zwitserland weten niet veel mensen dat ook dit land een wet heeft waarin het gebruik van land is geregeld. In de Swiss Civil Code staat dat het gebruik van bossen en weides vrij is voor iedereen. Mits het geen intensief gebruik is. Sommige delen van bossen, zoals jonge aanplant en dergelijke. 

Het lastige is dat elk kanton extra regels heeft op deze wet. Waardoor je het beste vooraf kunt vragen wat de regels zijn. Sowieso zijn plekken die ‘onbruikbaar’ zijn, zoals meren, rotsen, ijs en sneeuw vrijgesteld van deze regels. Voor het overnachten in deze plekken heb je een vergunning nodig. In de bergen is wildkamperen toegestaan, maar niet in de natuurgebieden. Waarbij je overigens maximaal een nacht op een plek mag verblijven.

Wildkamperen in Nederland

In Nederland is wildkamperen bij wet verboden. De enige mogelijkheid die je had is het zogenaamde paalkamperen bij Staatsbosbeheer. Maar deze zijn sinds juni 2020 gesloten. Er was teveel overlast volgens Staatsbosbeheer. Dit waren speciale locaties in bossen, waar je alleen te voet kon komen. En waar je je tentje gratis mocht opzetten. Niet helemaal wild dus, maar het kwam in de buurt.

Wildkamperen in België

Ook in België is wild kamperen verboden. Maar ook hier heb je een bijzondere mogelijkheid om toch in de natuur te kunnen slapen. Het is ook een soort paalkamperen, maar heet alleen anders.

Meer info: bivakzone.be