Zwaar verbrande dolfijn bevalt van jong in zee bij Schotland

Dit is een bijzonder verhaal. Een dolfijn kwam in 2016 vast te zitten op het slik in Cromarty Firth, een Schotse baai. Het dier lag daar uren en verbrandde in de zon. Een reddingsactie zorgde ervoor dat het dier het overleefde. Al waren wetenschappers bang voor haar gezondheid. Maar nu heeft het dier een jong gekregen, tot blijdschap van talloze inwoners van het land.

De dolfijn is een tuimelaar, een dolfijnensoort die ook in onze Noordzee voorkomt. Het dier werd wereldnieuws na de redding in mei 2016. Het dier werd al snel Spirtle genoemd, dat 'spatten' betekent in het Schots.  Maar, de dolfijn had zware brandwonden op de rug en zijkant van de zon toen het weer werd vrijgelaten. Wat lastig zou zijn in het zoute water.

Het eerste goede nieuws

Wetenschappers van de universiteit van Aberdeen zagen vlak daarna Spirtle in Moray Firth, een baai in Schotland. Tot hun verrassing zagen ze dat de wonden aan het helen waren. Sterker nog, de dolfijn leek er totaal geen last van te hebben. De speciale huid van een dolfijn zorgt er voor dat het zoute water geen invloed heeft op de wonden. Maar desondanks zeggen wetenschappers dat ze nog nooit zoiets hebben gezien.

Nog meer goed nieuws

Deze week werd Spirtle gezien, maar dan met een jong aan haar zijde. De fotograaf Charlie Philips maakte foto's die nu de wereld over gaan. Op de beelden is goed te zien hoe de moeder en haar jongen gezamenlijk zwemmen, maar ook uit het water komen. 

Bekijk de heerlijke foto's: