Gestrande orka gered door duikers en vrijwilligers in Schotland

Een voorbijganger zag plotseling iets bijzonders liggen op het strand. Het blijkt een jonge orka te zijn. Het dier ligt op het strand van Newark op het eiland Sanday. Dit is een van de Orkneyeilanden. Al snel wordt een massale reddingsactie opgezet. Waarbij duikers van een lokale duikschool het voortouw nemen. En het dier wordt gered.

De orka is een jong mannetje. ,,Dat een orka hier strandt is zeer zeldzaam,” aldus de groep duikers op hun Facebook. Het is de eerste keer dat de British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) zo’n melding krijgt. Maar orka’s komen in dit deel van Schotland veel voor.

Dolfijn of orka?

Al eerder zien de lokale bewoners Colin en Heather Headworth een dolfijn in de branding voor hun huis. Althans dat denken ze. Ze melden het. Totdat iemand het dier op het strand ziet liggen. En het dus een orka blijkt te zijn. 

,,De eerste gedachte is dan een beetje paniekerig hoe gaan we dit oplossen, maar dan komt gelukkig de training die we hebben gehad komen.” Emma Neave-Webb is de coördinator voor BDMLR en roept snel een team bij elkaar. Waaronder ook lokale bewoners. 

Een van de belangrijkste dingen om te doen is het dier recht te leggen, zodat zijn blaasgat niet in het water ligt. Dit lukt niet altijd, omdat het dier een paar keer probeert weg te zwemmen in het kleine beetje water. ,,We hebben toen een stretcher gepakt om het dier te stabiliseren. Dat is gelukt,” aldus Emma.

Op de stretcher werd het dier naar dieper water gebracht. Waarna het zelfstandig weg kon zwemmen. Volgens wetenschappers had het dier net gegeten en is hij verder gezond. Maar waarom het is gestrand is onduidelijk. De lokale bewoners houden de stranden de komende dagen in de gaten.

Bekijk de beelden van de geredde orka: