Waarom moet ik hier heen?

Göbekli Tepe is een relatief  onbekend tempelcomplex in Turkije. Je kunt hier zien hoe dit gebied ooit een belangrijke verbinding vormde tussen Afrika, waar de mensheid ontstond, en Europa en Azië.

Göbekli Tepe in Turkije is nog niet erg bekend. Dit historisch tempelcomplex dateert uit 12.000 voor Chirstus. Daarmee is het volgens deskundigen het oudste tempel ter wereld. De recente opgravingen worden door veel archeologen beschouwd als ‘de vondst van het millennium’.

Pas in de tweede helft van de vorige eeuw werd het complex ontdekt. Al hadden deskundigen al langer vragen bij deze vreemde steile berg in het vrij vlakke landschap. De berg kon bijna niet op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Hij wordt lokaal ook wel ‘buikberg’ genoemd door de vorm van de berg. In 1962 begonnen de eerste opgravingen.

Göbekli Tepe in Turkije.
Göbekli Tepe in Turkije. Teomancimit

De opgravingen gaan ook nu nog door; op dit moment is pas een klein deel opgegraven. Meer en meer wordt het leven van de oorspronkelijke bewoners bloot gelegd. Inmiddels blijkt dat het complex duizenden jaren lang is gebruikt door verschillende bewoners.

Archeologen hebben fraai bewerkte reliëfs van allerlei dieren gevonden. Waaronder leeuwen, stieren, zwijnen, vossen, gazellen, reptielen (waaronder slangen) en vogels. ook zijn er abstracte pictogrammen, die lijken op schrift, maar het volgens de onderzoekers niet zijn. Al is hun functie nog niet duidelijk.

Een van de bewerkte reliëfs.
Een van de bewerkte reliëfs. Alexandra Wang

Volgens diverse deskundigen zou dit weleens de plek kunnen zijn waar de menselijke beschaving in Europa begon. Het zuidoosten van Turkije wordt vaker de bakermat van onze beschaving genoemd, al is verder onderzoek nodig. In 2018 is de Göbekli Tepe door UNESCO toegevoegd aan de lijst van Werelderfgoed. Maar bij toeristen is deze plek nog niet echt bekend.

Hoe kom ik bij Göbekli Tepe?

Göbekli Tepe ligt in het zuidoosten van Turkije in de buurt van bijvoorbeeld Nemrut Dag.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Turkije, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.