Waarom moet ik hier heen?

Nemrut Dağı is een berg in Anatolië waar je een wonderlijke piramide vindt, met ervoor kolossale beelden van een koning, twee leeuwen, twee adelaars en diverse goden. Een plek vol mysteries...

Nemrut Dağı behoort tot de meeste bijzondere archeologische vindplaatsen ter wereld. Waar wetenschappers al decennialang moeite hebben om de overblijfselen te duiden.

De berg met dezelfde naam is 2.150 meter hoog. Het is de hoogste berg van Mesopotamië, een gebied dat doorloopt tot in Irak. En door de eeuwen heen behoorde tot de meest historische gebieden.

Op de top van de berg vind je een 50 meter hoge grafheuvel in de vorm van een piramide. Waarover niet al te veel bekend is. Wetenschappers denken dat hier koning Antiochus Theos (69 – 40 v.Chr.) begraven ligt. Al is niet iedereen het met deze theorie eens.

De beelden en de kolossen van Nemrut Dağı.

Het meest bijzondere staat echter voor de grafheuvel. Hier zie je kolossale stenen sculpturen van koning Antiochus zelf; hij wordt geflankeerd door twee leeuwen en twee adelaars. Ook vind je er verscheidene Griekse, Armeense en Perzische goden. Waaronder wereldberoemde zoals Zeus, maar ook minder bekende zoals Tyche en Mithras.

Dit gebied is in het verleden vaak geteisterd door aardbevingen. Mede daarom zie je de stenen hoofden van de beelden rond de grafheuvel. Wat het extra mystiek maakt voor veel bezoekers.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Turkije, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.