Nemrut Dağı

Mysterieuze berg waar kolossale stenen sculpturen van Griekse, Armeense en Perzische goden staan

Nemrut Dağı in Turkije behoort tot de meeste bijzondere archeologische vindplaatsen ter wereld. Waar wetenschappers al decennialang moeite hebben om de overblijfselen te duiden.

De berg met dezelfde naam is 2.150 meter hoog. Het is de hoogste berg van Mesopotamië, een gebied dat doorloopt tot in Irak. En door de eeuwen heen behoorde tot de meest historische gebieden.

Nemrut Dağı is een berg in Anatolië waar je een wonderlijke piramide vindt, met ervoor kolossale beelden van een koning, twee leeuwen, twee adelaars en diverse goden. Een plek vol mysteries.

Grafheuvel met piramide bij Nemrut Dağı

Op de top van de berg vind je een 50 meter hoge grafheuvel in de vorm van een piramide. Waarover niet al te veel bekend is. Wetenschappers denken dat hier koning Antiochus Theos (69 – 40 v.Chr.) begraven ligt. Al is niet iedereen het met deze theorie eens.

Nemrut Dağı bezoeken met avondlicht.

Het meest bijzondere staat echter voor de grafheuvel. Hier zie je kolossale stenen sculpturen van koning Antiochus zelf; hij wordt geflankeerd door twee leeuwen en twee adelaars. Ook vind je er verscheidene Griekse, Armeense en Perzische goden. Waaronder wereldberoemde zoals Zeus, maar ook minder bekende zoals Tyche en Mithras. 

Dit gebied is in het verleden vaak geteisterd door aardbevingen. Mede daarom zie je de stenen hoofden van de beelden rond de grafheuvel. Wat het extra mystiek maakt voor veel bezoekers.

Nemrut Dağı bezoeken

Nemrut Dağı ligt in het hart van Turkije. De weg naar de berg is heel bijzonder. Hij slingert door het berglandschap. Neem de tijd voor deze rit, want die is de moeite waard. Sowieso is dit een fraai gebied om te bezoeken. Zorg wel dat je goed vervoer hebt. Pech onderweg hier is niet handig.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen