Grand Prismatic Spring

Mooiste heetwaterbron ter wereld

De Grand Prismatic Spring is de grootste heetwaterbron in Yellowstone National Park. Deze wereldberoemde bron in de Verenigde Staten is een absoluut natuurwonder. De kleuren spatten er van af als je hier rond loopt. Er zijn langs het wandelpad nog meer attracties. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan Grand Prismatic Spring.

De heetwaterbron is een van de mooiste plekken die je ooit zult bezoeken. De kleuren en geuren, maar ook het omliggende landschap zijn ongekend fraai. Deze heetwaterbron is bijna buitenaards en indrukwekkend. Er zijn meerdere manieren om de hot spring te bekijken. Neem de tijd voor de wereldberoemde Grand Prismatic Spring, het is zeer de moeite waard. Maar bereid je trip wel goed voor, het kan hier erg druk worden.

Locatie van Grand Prismatic Spring

Deze heetwaterbron ligt in het Midway Geyser Basin. Vanaf de speciale parkeerplaats is het enkele minuten lopen naar de heetwaterbron. Het pad is ook voor rolstoelen geschikt.

Wat is de beste tijd om Grand Prismatic Spring te bezoeken?

Deze attractie is ongekend populair, waardoor je hier vaak hordes mensen ziet. Er loopt een houten wandelpad langs de heetwaterbron. Dit is een favoriete plek waar veel mensen selfies maken.

Ik kwam hier in de vroege ochtend, er was bijna niemand. Het licht was opvallend zacht. Dit is voor met name foto's en video's optimaal. Ook het einde van de dag is een goed moment, als het zonlicht langzaam vervaagt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De bijzondere cijfers

Een van de mooiste heetwaterbronnen in Yellowstone. ©Corno van den Berg

De bron is maar liefst 75 bij 90 meter en heeft een diepte van 49 meter. Per minuut komt er zo’n 2.000 liter water uit de grond. Grand Prismatic Spring is indrukwekkend bij elk weertype, zelfs bij regen. Sterker nog, ik vind dit de mooiste heetwaterbron ter wereld. Ik heb er talloze bezocht op mijn reizen, en dit is verreweg de meest indrukwekkende. 

Je kunt hier goed rond lopen en je verbazen over de kleuren en de oorsprong van deze heetwaterbron. Bij de bron is een houten pad aangelegd. Hierdoor kun je veilig over de bodem lopen. Jammer genoeg is het mooiste zicht vanaf boven. Maar je kunt alleen van de zijkant kijken. Al is dit ook nog zeer imposant.

De ongekend felle kleuren

Het hete water heeft een constante temperatuur van 85 graden. Doordat het water extreem zuiver is zie je een diepblauwe kleur. De randen zijn oranje van keur. Dit komt door miljoenen bacteriën die daar leven. Op die plekken is het water veel koeler, zodat er leven kan ontstaan. Als je goed kijkt kun je ze zien in grote klonten in het water.

Overige attracties rond Grand Prismatic Spring

Onderweg kom je nog andere heetwaterbronnen tegen. Deze heb ik hieronder genoemd. Ze zijn minder fotogeniek, maar wel het bekijken waard.

Opal Pool

De Opal Pool is ook fraai.

De minder bekende Opal Pool is een fraaie warmwaterbron met helder water. Volgens geleerden is het water in de hot spring zo'n 56°C warm.

Turquoise Pool

De Turquoise Pool heeft warm water met een temperatuur tussen de 61 en 71 °C. De heetwaterbron kreeg zijn naam van de deelnemers aan de Hayden Expeditie in 1878.

Excelsior Geyser

De Excelsior Geyser was een geiser die in het verleden een hoogte van ruim 90 meter bereikte. De laatste eruptie was in 1985. Ondergrondse verschuivingen hebben ervoor gezorgd je nu alleen nog maar warmwater uit de bodem ziet stromen. Wel stroomt er continu water uit de krater naar de rivier.

Fairy Falls: Beste zicht op Grand Prismatic Spring

Het alternatieve uitkijkpunt bij Grand Prismatic Spring.

Opmerkelijk genoeg biedt de wandeling naar Grand Prismatic Spring niet het beste uitzicht op de heetwaterbron. Daarvoor moet je parkeren bij de parkeerplaats van Fairy Falls. De wandeling naar het mooiste uitkijkpunt is ongeveer 1,5 kilometer lang. Heen en terug is dat dus zo'n 3 kilometer. 

Neem het pad naar links als jij bij de splitsing komt. En dan na een paar honderd meter openbaart zich het ongekend fraaie uitzicht. Je kunt dezelfde route terug lopen. Of doorlopen naar Fairy Falls. Dit is een waterval. De wandeling naar de waterval is 9 kilometer, heen en terug.

Overnachten in en bij Yellowstone

Ik heb meer nachten doorgebracht in het park. Dit was zowel op de camping als in een hotel. Ik koos hiervoor om lekker vroeg in de ochtend op pad te kunnen. Je hebt een redelijke keuze aan hotels, hostels en appartementen, maar deze zijn erg populair. Wees er dus op tijd bij, zodat je verzekerd bent van je plek.
Bekijk de leukste accommodaties

Kamperen in Yellowstone

Kamperen in Yellowstone National Park, Verenigde Staten.

In Yellowstone vind je meer dan 10 campings. Ik heb op meerdere ervan gestaan, het is zeker aan te bevelen. Je bent daardoor dichtbij talloze attracties, maar je hebt ook een reële kans dat je dieren op de grasweides ziet. Veel daarvan zijn erg populair en zijn met name in de drukste maanden vol. Zorg dus dat je op tijd bent met je planning en reservering.
Lees mijn artikel over kamperen in Yellowstone