Killarney Provincial Park

Mooi, maar minder bekend natuurgebied in Oost-Canada

Killarney Provincial Park in Canada is relatief onbekend. Het is misschien wel de onontdekte parel in het oosten van Canada. Killarney heeft een ruig landschap met bergen, talloze meren en de kust van het immense Huron Lake. En dit gebied is niet te verwarren met Killarney National Park in Ierland. Lees hier mijn tips voor de beste bezienswaardigheden in Killarney Provincial Park.

Je kunt hier heerlijk wandelen, kanoën en kamperen. Alsook vissen en zwemmen, zoals de Canadezen hier doen in de zomer. Dit park kun je in een dag doen, maar ook meerdere dagen. Een dag is eigenlijk te kort. Het is veel minder druk dan het nabijgelegen Algonquin Provincial Park, en misschien wel mooier. Waardoor je hier zult genieten van ‘The Great Outdoor’, zoals de Canadezen het noemen.

Bijzondere bomen in Killarney Provincial Park.

Killarney House Bezoekerscentrum

Het Killarney House & Gardens is een chateau, geheel in klassieke Franse stijl. Het stamt uit 1720 en is leuk om te bezoeken. Met name de Franse tuin in het voorjaar is zeer de moeite waard.

Het landhuis is tevens het bezoekerscentrum voor het Killarney Provincial Park. Hier kun je informatie krijgen over kanoverhuur, de George Lake Camping, de wandelingen, alsook de begeleide wandelingen met een parkwachter. Dat laatste is handig als je veel wilt weten over dit gebied. Deze wandelingen zijn in de zomer.

Killarney Provincial Park Observatory

Het Killarney Provincial Park Observatory staat in de George Lake Campground. Je kunt een rondleiding krijgen, waarbij je tevens en blik mag werpen op de sterren aan de hemel. Dit gebied staat bekend om zijn beperkte lichtvervuiling, waardoor je hier de sterren extra goed ziet. Ook als je gewoon buiten bent moet je maar eens omhoog kijken in de avond.

Boten in de Covered Portage in Killarney Provincial Park.

Overnachten in de buurt

Er zijn weinig plekken om te blijven slapen in de buurt van het natuurgebied. De meeste bezoekers blijven slapen in de stad Sudbury, dat op zo'n 30 kilometer ligt. Hier vind je knusse hotels, goede hostels en appartementen om te verblijven. In de vakantieperiodes zijn de meest volgeboekt, dus wees er op tijd bij.

Wandelen in Killarney

Killarney is ideaal om te wandelen. Je hebt keuze uit talloze routes; van een paar kilometer tot meerdaagse tochten. Killarney is ruig, dus verwacht enig hoogteverschil, alsook rotsachtige paden. Diverse wandelroutes komen langs uitkijkpunten, waardoor je een goed beeld krijgt van het gebied. Dit zijn ook locaties waar je goede foto’s kunt maken.

Granite Ridge Trail (2 km)

De meest bekende korte wandelroute is de Granite Ridge Trail (2 km). Ondanks dat deze kort is, loop je langs diverse uitkijkpunten. Waar je een heerlijk zicht hebt over de bossen en bergen. In de verte kun je zelfs een ander ruig gebied zien: La Cloche Mountains. Andere goede wandelroutes zijn de Chikanishing Trail (3 km) en de Cranberry Bog Trail (4 km).

Herfst in Killanrey Provincial Park.

The Crack Trail (6 km)

Wie het park echt wil leren kennen, moet er langer op uit. Ook zijn er moeilijkere wandelingen, die bijvoorbeeld meer hoogteverschil hebben. De pittige The Crack Trail (6 km) brengt je naar naar de top van Killarney Ridge. De naam zegt het al, je komt uiteindelijk uit bij een grote kloof met opvallend witte rotsen. Een heerlijke plek om te picknicken. Volgens velen is dit het beste uitzicht van Killarney Provincial Park.

La Cloche Silhouette Trail

Wie meerdere dagen wil wandelen, kan de La Cloche Silhouette Trail doen. Deze is 80 km, waar je ongeveer 7 tot 10 dagen over kunt doen. Het is een rondje dus je komt weer terug waar je begint. Je kunt ook delen er van doen. Dit is geen makkelijke trektocht, maar wel een hele mooie. Informatie is te verkrijgen bij het bezoekerscentrum.

Wandelen in Killarney Provincial Park.

Kamperen in Killarney Provincial Park

De natuur van Killarney biedt talloze mogelijkheden om te kamperen. Dit kan bij George Lake Campground in het park, alsook bij anderen campings rond het park. Maar je kunt de ‘Back Country’ in gaan; het achterland. Voor dat laatste moet je je wel registeren. En ook weer laten weten dat je terug bent na je reis, zodat er geen zoekactie komt naar je. Hou er wel rekening mee dat je geen troep mag achter laten en dat je eten ‘bear proof’ moet bewaren. Alle informatie kun je verkrijgen in het bezoekerscentrum.

Kanoën

Killarney moet je eigenlijk ook vanaf het water zien. De beste manier is per kano. Je mag zelf op pad met een gehuurde kano en bijvoorbeeld ergens lunchen op een eiland. Vraag wel om een goede kaart en zorg dat je regenkleding bij je hebt. Maar je kunt ook een tocht maken onder leiding van een gids. Waarbij je veel uitleg krijgt over wat je zoal tegen komt. Je kunt natuurlijk ook dagenlang gaan kamperen en je tent ergens onderweg opzetten.

De dieren van Killarney

De eland laat zich hier geregeld zien. Met name rond het water. Daarnaast heb je ook de kans op dieren als zwarte beer, bever en diverse soorten herten. Alsook de iconische Amerikaanse zeearend en talloze andere vogels.

Voor veel dieren geldt dat de beste tijd vroeg in de ochtend is. Alsook de zonsondergang als ze weer actief worden. Al worden elanden ook wel overdag gezien. Hou wel rekening met de beren die hier rond lopen. Deze dieren gaan meestal wel mensen uit de weg. Behalve een moederbeer met jongen, zij zal haar jongen verdedigen. Zorg dus dat je nooit tussen de moeder en haar kroost in komt.

Beste tijd voor Killarney Provincial Park

Killarney kun je het gehele jaar bezoeken. Het voorjaar is perfect, het is dan vaak lekker weer. Ook vind je hier dan talloze bloemen, terwijl veel dieren actief zijn. Waaronder de beren alsook de elanden.

De zomer is ook een zeer goede tijd voor een bezoek. Het is hier dan lekker weer, al kan het op sommige plekken wel wat druk worden.

De herfst is misschien wel de beste tijd. Denk aan de beroemde Indian Summer, waar Killarney echt om bekend staat.

In de winter ligt hier vaak sneeuw en zijn de mogelijkheden beperkt. Maar je kunt wel mooie wandelingen maken.

Hoe kom ik hier?

Killarney Provincial Park ligt ten noorden van steden als Toronto en Ottawa. Vanuit Toronto is het ongeveer 4,5 uur rijden langs het Huron-meer, vanuit Ottawa iets meer dan 6 uur.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Canada

Lees mijn Tips

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen