Mercantour Nationaal Park, Frankrijk: De 10 Tips - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Mercantour Nationaal Park

Natuurgebied in de Franse Alpen met opvallend veel wilde dieren

Mercantour National Park in Frankrijk is populair bij wandelaars en natuurliefhebbers. Dit deel van de Alpen is opvallend ruig. Het is een ideale plek om te wandelen, alsook te mountainbiken.

Het beroemde Mercantour Nationaal Park is een ruig natuurgebied in de Alpen. Het is een van de meest rijke en gevarieerde parken van Frankrijk. Waarbij je een goede kans hebt om dieren als gems, steenbok, alpenmarmot en zelfs de wolf te ontmoeten.

Het nationaal park is in 1979 opgericht en heeft een omvang van bijna 700 km². Het ligt op de grens met Italië. Dit is nog opvallende wildernis, een groot deel van het park is namelijk onbewoond gebied. Er liggen wel wat dorpen in, maar eromheen is het natuur, natuur en natuur.

Wandelen in Mercantour National Park

De belangrijkste excursie in Mercantour is wandelen. Er zijn talloze wandelpaden; van kort en eenvoudig tot dagenlang over de bergtoppen lopen. Het nationaal park bestaat uit 7 dalen met prachtige namen. Zoals Roya, Bévéra, Vésubie, Tinée, de Hoge Var, de Ubaye en de kloof van Verdon. Maar je komt niet in de wereldberoemde Gorges du Verdon. Overal zijn paden, vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

De hoogste berg van de Mercantour is de Cime du Gélas met 3.143 meter. Maar er zijn meer drieduizenders (bergen boven de 3.000 meter) te vinden. De Mont Clapier met 3.045 meter, is de meest zuidelijke berg boven de 3.000 meter in de Alpen. 

De dieren van Mercantour

Gemzen in de Mercantour.

Door de beschermde status (en beperking van de jacht) zijn hier veel wilde dieren te vinden. Een dier die je hier bijna zeker tegen komt als je gaat wandelen is de gems. Er zijn er talloze in het park. Ook heb je kans op alpensteenbokken en moeflons, maar dan moet je geluk hebben. Al kun je in de hogere delen wel steenbokken zien bij de rotsen. Met name aan het einde van de dag. 

Ook leven hier vogels als bijzondere steenarend, lammergier en auerhoen. Net als de guitige alpenmarmot. Deze dieren hoor je fluiten als je in de buurt komt. Blijf even staan en zoek de zandheuvels of kleine rotspartijen af. Dan zie je ze vanzelf. Als je je rustig gedraagt kun je vaak opvallend dichtbij komen. Hier leven ook diverse roedels wolven, ook al worden ook deze dieren zelden door mensen gezien. Hou dus altijd je ogen open, dan zie je ze waarschijnlijk. 

Rotstekeningen in Mercantour National Park

Weinig mensen weten dat in de Mercentour veel overblijfselen van onze voorouders zijn gevonden. Met name rond de berg Bégo met een hoogte van 2.872 meter. In de dalen van deze berg, de Vallée des Merveilles en de Vallée de Fontanalbe zijn meer dan 35.000 rotstekeningen gevonden. 

Allemaal op vrij grote hoogte; tussen de 2.100 en 2.600 meter. Volgens archeologen zijn de tekeningen gemaakt door lokale herders ergens tussen 1800 tot 1500 v.Chr. 

Je kunt diverse plekken bezoeken waar je deze rotstekeningen kunt zien. En dan zie je voornamelijk figuren van dieren en mensen. Maar ook wapens, werktuigen en zelfs wonderlijke geometrische figuren. Ik zou dit zeker niet missen als je in de buurt bent.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 72 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen