Milford Track

Ontdek een van de beroemdste wandelingen op aarde

De Milford Track is een beroemde wandelroute in het Fiordland National Park. De route is 53 kilometer lang. Je loopt dwars door de beroemde omgeving van het meest bekende fjord: Milford Sound. Dit is een wandeling die je het beste in vier dagen kunt doen. Al mag vijf ook. Of zes.

Veel wandelaars vinden de Milford Track de mooiste wandelroute ter wereld. Waarbij het ruige landschap van het zuiden van Nieuw-Zeeland voorbij komt.

De route is voor een fitte wandelaar te doen. Je kunt het alleen doen, al moet je dan wel iemand laten weten dat je op pad gaat. Het kan ook met een groep. En eventueel met een gids, zodat je nergens over hoeft na te denken. Je komt onderweg een aantal bezienswaardigheden tegen. Dit zijn de beste tips voor de Milford Track.

Boek je hike vooraf

De Milford Track is erg populair. En het aantal wandelaars wordt gereguleerd. Een ding is zeker, je moet deze wandeling en de hutten vooraf boeken. Dat kan eenvoudig online. Behalve als je een solowandelaar bent kun je de gok wagen. Meestal zijn er wel wat mensen die hun boeking annuleren, waardoor je alsnog op pad kan. Het blijft echter wel een gok.

Boek online: bookings.doc.govt.nz

Een deel van de Milford Track loopt door eeuwenoude bossen.

Boek vooraf je transport zoals de boten

Ook is het slim om vooraf je vervoer te boeken. Dit gaat vooral om de boten die je naar het vertrekpunt brengen en na afloop terug naar Milford. Om te starten moet je boot nemen naar Te Anau Downs, dat op zo’n 30 minuten ligt van het plaatsje Te Anua. Aan het einde van je Milford Track moet je van Sandfly Point met de boot terug naar Milford Sound. Waar je de bus naar Te Anau kunt nemen.

Sutherland Falls en Quill Lake

Sutherland Falls is relatief onbekend, maar behoort tot de grote jongens op aarde. Deze waterval is maar liefst 580 meter hoog. In drie fases valt het water naar beneden. Erachter ligt het imposante Quill Lake, dat alleen met de helikopter is te zien. De waterval kun je ook zien op de Milford Track, maar dan van onderen.

Bekijk mijn tips voor de Sutherland Falls en Quill Lake

Giant Gate Falls

De waterval Giant Gate Falls op de Milford Track.

Giant Gate Falls is een van de watervallen die je onderweg tegen komt. Hij ligt in de buurt van Sandfly Point aan het einde van de Milford Track. Veel wandelaars hebben hier de laatste lunch onderweg.

De route van de Milford Track

  • Glade Wharf tot Clinton hut: 7 km (2,5 uur wandeling)
  • Clinton hut tot Mintaro hut: 13 km (4 uur)
  • Mintaro Hut via MacKinnon Pass tot Dumpling Hut: 13 km (6 uur)
  • Dumpling Hut to Sandfly Point: 18 km (6 uur)
  • Waarna het nog even doorlopen is tot Milford Sound.

Let op de route naar MacKinnon Pass op een bordje naar Sutherland Falls, een waterval van maar liefst 580 meter hoogte. Het is de op twee na hoogste waterval ter wereld. Hij ligt op 45 minuten naast de route. 

De Milford Track is het best in de zomer te doen. Reserveren is noodzakelijk, ook voor de hutten om te overnachten. Natuurlijk is het ook mogelijk een gids te huren, zodat ook nog veel uitleg krijgt over wat je ziet. 

Mackinnon Pass Memorial

De Mackinnon Pass Memorial langs de Milford Track.

De Mackinnon Pass, ook wel bekend als McKinnon Pass, is het hoogste punt op de Milford track. Je wandelt hier op een hoogte van 1.154 meter. De McKinnon Pass Memorial is een eerbetoon aan Quintin McKinnon. Hij zette zich 1887 in om de Milford Track te realiseren. Je vindt de Mackinnon Pass vlakbij Te Anau.

alle 17 artikelen over Nieuw-Zeeland

Bekijk alle artikelen