Boswachter ontdekt unieke heidebeek op de Hoge Veluwe

Op de Veluwe is nu iets bijzonders te zien. Door de vele regen van de afgelopen dagen is er een zogeheten heidebeek ontstaan. Een oud smeltwaterdal op het Deelense Veld heeft zich gevuld met water en is gaan stromen. De regen die we de afgelopen dagen zo hebben verguisd zorgt dus voor een bijzonder tafereel op Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Boswachter Henk Ruseler ontdekte de heidebeek en was aangenaam verrast. En laat zijn enthousiasme dan ook duidelijk merken. Duizenden kubieke meters water stromen per dag door de beek aldus Ruseler. “Het water stroomt pakweg 500 à 600 meter het bos in. Daar zakt het langzaam weg. Als je er nu gaat kijken dan zie je echt dat een hele grote oppervlakte van dat bos onder water staat.”

De boswachter deelt zijn vreugde op sociale media. En krijgt positieve reacties. Hij weet wel waarom. “Dit is uniek in Nederland en komt bijna nooit voor”, zei Ruseler tegen Omroep Gelderland. Het toont de kracht van de natuur aan volgens hem.

De beek zal snel weer verdwijnen. Als het gebied weer verdroogt, is ook de beek weg. Dus als je tijd hebt dit weekend, dan zou ik zeker even gaan kijken.

Bekijk de video van de unieke heidebeek: