De beste handwerk producten uit Ecuador met EcuaFina

Ken je het gevoel? Dat je op een heerlijke reis zoveel bijzondere souvenirs ziet dat je ze allemaal wel wilt kopen? Ik heb het geregeld en had het recent nog in Ecuador. Daar ontmoette ik Rebecca Braak, de oprichter van de bijzondere winkel EcuaFina. De naam EcuaFina verwijst dan ook letterlijk naar de mooiste (Fina) producten uit Ecuador (Ecua).

In haar Travel Concept Store in Zutphen vertelt ze waarom ze zo dol is op het land. Hier kun je een reis naar Ecuador boeken, maar ook talloze lokale producten uit dat land kan kopen. Rebecca werd na haar eerste kennismaking met Ecuador verliefd op het land. ,,De mensen, de rijke cultuur en de handgemaakte producten, het land is zo rijk”. Ze werkt daarbij samen met verschillende wevers, handwerkers en lokale kunstenaars die ze in het land heeft bezocht.

Eerlijke prijs voor de lokale bevolking

,,Wij kopen deze producten eerlijk in, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de makers een stabiel inkomen hebben en een beter leven kunnen opbouwen. Dit geeft hen zekerheid, en in ruil daarvoor krijgen wij unieke handgemaakte producten van hoge kwaliteit. Bij aankoop van een product van EcuaFina ondersteun je niet alleen ons, maar ook direct de maker van het product. Veel van onze producten worden met de hand gemaakt, waardoor ze een persoonlijke en unieke uitstraling krijgen.”

Het idee voor EcuaFina ontstond nadat Rebecca meer mensen wilde betrekken bij dit veelzijdige land en haar authentieke producten. Hieruit volgde haar eigen winkel en webshop. In januari 2019 opende de Travel Concept Store haar deuren.

Handgemaakte producten uit Ecuador

EcuaFina biedt een scala aan lokale producten. Waaronder inheemse plaids, poncho's, sjaals en truien die zijn gemaakt van zachte alpacawol. Ook vind je er de beroemde Panamahoeden of 'sombreros de paja toquilla'. Deze worden met de hand gemaakt van een speciaal soort stro. ,,Daarnaast bieden we handgeweven kleurrijke vloerkleden, sieraden van tagua-noten, met de handbeschilderd aardewerk uit Cuenca en avocado-olie.”

Ik zie nog talloze andere producten uitgestald staan. Ook kun je veel ervan bestellen via de webshop. Alle producten worden op traditionele wijze vervaardigd door de inheemse Quichua-bevolking, die in de Andes leeft en leeft van de handel in hun zelfgemaakte goederen.

Ook reizen naar Ecuador

De grootste passie van Rebecca is paardrijden. In het begin combineerde ze haar liefde voor paardrijden met het organiseren van gecertificeerde paardrijtochten voor toeristen in Ecuador. Er was ook vraag naar andere activiteiten om het Zuid-Amerikaanse land te ontdekken. Zo ontstond Rebecca Adventure Travel, een reisbureau voor iedereen die graag naar dit land afreist. Ze biedt onder meer de Galagapagoseilanden aan en de Amazone, maar ook steden als Otavalo en Cuenca. Ik heb beiden gedaan: het land bezocht en fraaie souvenirs mee naar huis genomen als aandenken.

Tijdens de diverse reizen ontmoette ze veel kleine gemeenschappen die hoogwaardige handgemaakte producten maken. Dit bracht haar op het idee om deze producten wereldwijd beschikbaar te maken via EcuaFina. Het kloppende hart is de Travel Concept Store in Zutphen. In deze fysieke winkel in het historische centrum van de Hanzestad kun je niet alleen een reis naar Ecuador boeken bij Rebecca Adventure Travel, maar ook alle EcuaFina producten ontdekken. De kleurrijke en levendige Ecuadoraanse producten geven je een goede indruk van wat dit prachtige Zuid-Amerikaanse land te bieden heeft.

Meer informatie: EcuaFina