Eiland bij Schotland te koop inclusief kudde schapen en pub

Voor de westkust van Schotland staat een idyllisch privé-eiland van 453 hectare te koop. Voor 3 miljoen euro ben jij de eigenaar van Sanda Island. Je vindt er een heus zandstrand, diverse kolonies papegaaiduikers, zeven huizen, een pub, een helikopterplatform en een kudde iconische Blackface schapen.

Bekend van een lied van Paul McCartney

De iconische vuurtoren van Sanda Island. ©Knight Frank

Sanda Island ligt tussen Schotland en Noord-Ierland, aan de zuidpunt van het schiereiland Kintyre. Deze regio is beroemd gemaakt door het nummer 'Mull of Kintyre' uit 1977 van Paul McCartney en Wings. Hij bezong de regio met liefde in het nummer. Het werd ook in Nederland een grote hit.

Het eiland is bereikbaar per boot (er zijn stenen scheepshellingen aan beide uiteinden) of per helikopter. Daar, tussen het glooiende landelijke groen, omzoomd door rotswanden, liggen zeven woningen – vier aan de noordkant en drie aan de zuidkant, vlak naast een pittoreske vuurtoren op een rots. Het is een van de weinige Schotse eilanden die zijn eigen postzegels drukt.

De bijzondere accommodatie

Het interieur van de accommodatie ©Knight Frank

De accommodatie biedt plaats aan maximaal 26 personen. Het merendeel van de accommodaties op het eiland is onlangs gerenoveerd en er is nieuwe dubbele beglazing toegevoegd. ,,Momenteel wordt op het eiland energie opgewekt door drie generatoren”, zegt Stewart-Moore. ,,De volgende eigenaren kunnen eenvoudig hernieuwbare energiebronnen gebruiken het eiland van elektriciteit te voorzien.”

Het eiland is op het hoogste punt 23 meter hoog en op een heldere dag kun je de Noord-Ierse Antrim Hills zien, zo'n 32 kilometer verderop over het Noordkanaal. Campbelltown, in Schotland, is de belangrijkste toegang tot het eiland per boot en heeft een grote jachthaven, verschillende whiskydistilleerderijen en de oudste bioscoop van Schotland.

Een unieke kroeg

De schoonheid van Sanda Island. ©Knight Frank

De slaapplekken zijn genoeg voor een klein publiek in de Byron Darnton Tavern. Deze leuke pub is vernoemd naar een schip dat in 1946 voor de kust van het eiland verging. De kroeg werd in 2003 opgericht door de vorige eigenaren Dick en Meg Gannon. Zij bedienden jarenlang klanten die per boot arriveerden. De kroeg werd gesloten toen het eiland in 2010 werd gekocht door de Zwitserse zakenman Michi Meier.

De pub 'kreeg veel aandacht in de pers en was tijdens de zomermaanden geopend', aldus Tom Stewart-Moore. Hij is de makelaar van Knight Frank die de verkoop afhandelt. ,,Voor de volgende eigenaar biedt het de mogelijkheid om het pand te behouden als hun eigen privé-uitje. Ook kun je wat geld verdienen door unieke verblijven met hoogwaardige accommodatie aan te bieden. Er is ook de mogelijkheid om de pub te heropenen om iets te bieden aan mensen die langs de westkust varen.”

Er is nog steeds een alcoholvergunning aanwezig voor het geval de volgende eigenaren de taverne nieuw leven willen inblazen. Het eiland had voorheen een kleine boerderij. Een kudde van 55 zwartkopschapen noemt het eiland nog steeds zijn thuis. ,,De schapen zorgen voor zichzelf, ze zijn de grasmaaier van het eiland en vergen weinig beheer”, zegt Stewart-Moore. ,,Ze zijn inbegrepen als onderdeel van de verkoop.”

Veel wilde dieren

Zeehonden zie je vaak. ©Knight Frank

Bij de koop krijg je een paar extra eilanden: het 31,72 hectare grote Sheep Island en het kleine Glunimore Island (4,41 hectare). Op alle eilanden leven veel dieren. Vogelaars kunnen genieten van de kolonies papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, aalscholvers, alken en nog veel meer vogels. Ook worden er vaak zeehonden langs de kust gezien.

Ben je een potentiële koper?

Stewart-Moore denkt dat potentiële kopers in twee categorieën zullen vallen. Een rijk iemand kan het kopen om voor zichzelf te gebruiken en privé te houden. Of het zal iemand zijn die de pub en de gebouwen wil commercialiseren, de landbouwactiviteiten over de grond wil verbeteren of vergroten. Waarbij hij of zij mogelijk de weg zal bewandelen om zelfvoorzienend te worden.

Als je er naar verlangt om je schapen te hoeden en off-grid te gaan, dan is het slim om je bank te bellen. Het eiland Sanda, en de omliggende eilanden, wachten.