Zeldzame parelmoerwolken gezien in Schotland en Noorwegen

Deze week zijn op diverse plaatsen in Europa zeldzame parelmoerwolken gespot. Ze werden onder meer maandag boven Schotland en in Noorwegen. Dit fenomeen, dat ook in Nederland slechts zelden te zien is, werd onder meer vastgelegd door Britse en Noorse weerwaarnemers. Ook talloze inwoners zagen de opvallend kleurrijke wolken.

Hoe ontstaan parelmoerwolken?

Parelmoerwolken zijn bijzondere, kleurrijke wolken die vergelijkbaar zijn met een mix tussen een regenboog en het magische Noorderlicht. Ze vormen zich op ongeveer 25 kilometer hoogte in de ozonlaag bij temperaturen van -80 graden. 

Deze lage temperatuur veroorzaakt de vorming van ijskristallen die het licht van de zon breken en resulteren in een spetterend kleurenpalet. Parelmoerwolken komen vaker voor in Scandinavië, maar zijn zeer zeldzaam in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De laatste meldingen in Nederland dateren uit 2018. Toen werden de wolken onder meer gezien in Den Helder en op Terschelling.

Dit wil ik ook zien

Al diverse keren heb ik het Noorderlicht te zien, onder meer in Fins Lapland in de winter en Noorwegen, het Noorderlicht op IJsland en meer. Maar nu ik deze foto's, en vooral de video's, heb gezien ben ik overtuigd. Dit wil ik ooit eens met mijn eigen ogen zien. Om te zien of de kleuren echt zo divers en imposant zijn. En hoe intens het is 

Bekijk de foto's

Bekijk zeker deze magische video