blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Grappige video: Toeristen zien zeldzame paring van hyena's, maar dat gaat onbedoeld mis

Sommige video's zijn onbedoeld grappig. Dit is er zo één. Een mannetjes hyena wil met het dominante vrouwtje paren. Hij probeert indruk te maken op zijn dame, maar het gaat aan het einde helemaal mis. De 36-jarige gids Calden Smith moest hard lachen na deze grappige waarneming in Chobe National Park. Dit is een van de meeste beroemde safariparken in Botswana.

Zo bijzonder kan een safari zijn

 Een paring van hyena's zien is ongelooflijk zeldzaam. Dit omdat deze roofdieren vaak rustige gebieden opzoeken om te paren. In deze positie zijn ze namelijk erg kwetsbaar. "We besloten een rustige weg naar een waterpoel te nemen om te zien of we iets ongewoons konden zien. Bij aankomst bij de waterpoel was er een kudde olifanten en twee hyena'. Ik dacht aanvankelijk dat de hyena's iets uit de waterpoel probeerden te halen, maar toen werd het duidelijk dat het mannetje op zoek was naar iets anders."

Vrouwtjes zijn de baas bij hyena's

Hyena's leven in matriarchale clans. Dit betekent dat een dominante vrouw de clan zal leiden en de hoogste rang zal hebben. Vrouwelijke hyena's hebben de overhand op mannetjes in de hiërarchie, maar ook in grootte. Ze zijn aanzienlijk groter dan mannetjes, zo kun je mannelijke en vrouwelijke hyena's uit elkaar houden.

"Op een gegeven moment onderwierp de vrouwelijke hyena zich uiteindelijk  aan het mannetje. En zo begon het gelach. Hij probeerde het vrouwtje te bestijgen en worstelde om dat te doen. Het vrouwtje is aanzienlijk groter dan het mannetje, waardoor de handeling een uitdaging is voor hem. Al lukt het uiteindelijk wel, maar dan gaat het alsnog mis. Hij lag op haar rug met zijn achterpoten net de grond rakend."

Hyena's hebben een draagtijd van ongeveer 110 dagen, waarna een vrouwtje een nest van meestal twee en soms drie welpen zal baren. "Het mannetje begon heel gretig te paren, en we vonden dat hij er buitengewoon onhandig en behoorlijk hilarisch uitzag vanwege de absurde hoek waarin hij zich bevond. Alsof het niet grappiger kon worden, toen het mannetje zijn hoogtepunt bereikte, werd de extase te veel en de hoek werd te krap. Hij viel om!"

"De stille, rustige bush werd doorboord met het gelach van 10 van mijn gasten. Dit was op zijn zachtst gezegd gewoon hilarisch. Voor ons was het een happy end. Voor de mannetjeshyena weet ik niet zeker of je het een succesvol einde kunt noemen." De blik van het vrouwtje na afloop zegt genoeg, toch?

Bekijk de hilarische beelden