Klipspringers zijn wilde honden op een paar centimeter te slim af

Soms ben ik verrast hoe slim dieren zijn. Zoals deze video uit het beroemde MalaMala Game Reserve in Zuid-Afrika weer laat zien. Een groep toeristen zien tijdens hun safari iets unieks. Het is een stand-off tussen drie klipspringers (soort antilope) en Afrikaanse wilde honden. De video laat zien hoe slim de antilopen zijn.

MalaMala staat bekend om zijn rotsen, die ook wel kopjes worden genoemd. Het natuurreservaat ligt in het westen van het beroemde Kruger National Park. Dat één van de parels in Zuid-Afrika is. 

De roofdieren jagen in een groep en hebben de antilopen naar de hoek van een rots gedreven. Maar klipspringers, zoals de naam al doet vermoeden, kunnen goed op ongekend steile rotsen staan en lopen.

Dus zijn de dieren op een steil stuk gaan staan, waar ze met hun hoeven nauwelijks grip hebben. De honden kunnen dit niet en lopen dus om de rots heen. Ze kunnen de rots wel beklimmen, maar het steile deel niet. 

Van twee kanten aangevallen

Wilde honden zijn ook slim, daarom jagen ze vaak in een groep. Waarbij dieren van verschillende kanten aanvallen. Zoals hier ook gebeurt. Van boven proberen een paar wilde honden dichterbij te komen. Maar dit lukt ze niet. Van onderen hopen andere honden dat een van de dieren springt. Op internet wordt het een echte cliffhanger genoemd. 

Slechts 5 centimeter afstand

In het laatste deel van de video zie je hoe dicht een wilde hond komt met zijn bek bij een van de klipspringers. De afstand is slechts 5 centimeter, maar de antilope springt niet. Wetende dat hij het dan zeker niet overleeft.

Wilde honden worden zelfs de meest sociale dieren ter wereld genoemd. dit omdat ze bijvoorbeeld zorgen voor zieke dieren in de groep. Veel toeristen willen juist dit roofdier zijn op hun safari. Lees hier meer over de Afrikaanse wilde hond en waar je hem kunt spotten. Lees ook mijn tips voor een safari in Zuid-Afrika

Volgens de gids die de toeristen begeleidde hebben de klipspringers het overleefd. Sterker nog, hij heeft het idee dat dit niet de eerste keer was dat ze hier naar toe vluchten. Met name het feit dat ze zich zeker voelden hier geeft hem dat gevoel. Zelfs toen de tanden van een wilde hond op vijf centimeter afstand waren.

Bekijk de bijzondere beelden