Orgie van oesters op Texel zorgt voor unieke beelden

Het is een bijzonder natuurfenomeen. Dat met name in augustus te zien is. En in dit geval op het Waddeneiland Texel. En dan met name in de haven van het eiland. De afgelopen dagen zagen bezoekers een ware orgie van oesters die bezig waren met voortplanten. Delen van de zee kleurde wit. ,,Het leek wel melk,” zeiden diverse bewoners. Het had ook wel wat weg van vervuiling, maar niets bleek minder waar.

Het zijn oesters die massaal hun eitjes en zaadcellen in het water vrijlaten. Ze doen dit massaal en tegelijkertijd. Zodat de kans op bevruchting het grootst is. Het leverde honderden miljoenen eitjes en spermacellen op in de zee. Wat eigenlijk niet bijzonder is. Want zo planten deze dieren zich elk jaar voort.

Het fenomeen wordt meestal niet gefilmd. Maar nu dus wel door eilandbewoonster Sytske Dijksen. Wat bij toeval gebeurde toen ze rond de haven liep. Het leverde ongekende beelden op die nu massaal worden gedeeld op sociale media. Sterker nog, er komen speciaal mensen voor naar het eiland om het natuurfenomeen te zien. En eerlijk is eerlijk, bijzonder is het wel toch?

Bekijk de opvallende beelden van Texel: