Voor het eerst wolvengehuil op de Veluwe gehoord

Dat wolven op onze Veluwe leven weten we sinds vorig jaar. Afgelopen week was er ineens iets nieuws. Het natuurprogramma Vroege Vogels kreeg een video waarop een intrigerend gehuil is te horen. De video is gemaakt in het noorden van de Veluwe. Maar waaneer is onbekend. Al lijkt het op de video eerder herfst dan winter… Volgens kenners is het waarschijnlijk het gehuil van meerdere wolven. Wat de eerste keer ooit in Nederland zou zijn. Wat denk jij, is dit het gehuil van een wolf?

Wolvenhuil excursies

In het buitenland kun je op speciale excursies om naar wolvengehuil te luisteren. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Canada. Ik heb het ook gedaan in Yellowstone Nationaal Park. In de avond ging ik met een gids op pad. En kreeg kippenvel toen ik het geluid hoorde. Al kan ik me voorstellen dat mensen er ook rillingen van krijgen. Zeker vroeger als je de kans had dat een roedel wolven in de buurt waren. Maar, hoe gaaf is het dan dat we dat nu in ons eigen land kunnen horen?

Waarom huilen wolven?

Volgens deskundigen huilen wolven van blijdschap. Bijvoorbeeld als het mannetje terug komt van de jacht. Of als een wolf een tijdje de roedel heeft verlaten.

Wil je ook een wolf in het wild zien?

Bekijk dan mijn tips voor de wolf en waar je dit dier het beste in het wild kunt spotten.

Beluister het gehuil van wolven op de Veluwe: