Tips: Zo ga je altijd veilig op reis

Bij velen is de vakantie geboekt; de voorpret kan beginnen. Jammer genoeg hoor ik geregeld verhalen van reizigers die op reis in de problemen komen. En dan niet alleen op reis, maar ook bij thuiskomst. In samenwerking met Inshared heb ik een lijst met handige tips samengesteld. Heb jij ook een tip, schroom niet deze te delen!

Niet vergeten mee te nemen:

1. Vergeet je Groene kaart niet als je een auto hebt gehuurd of met je eigen auto op pad gaat. Het is soms niet verplicht, maar bevat wel veel handige informatie bij problemen.
2. Neem altijd een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs mee. Maar geef deze niet zomaar af, al ontkom je er soms niet aan. Geef bij voorkeur een kopie. En zeg dat je je paspoort bij je wilt houden voor een eventuele check van bijv. politie. Mij lukt het meestal wel, ook in Azië waar het gewoon is om je paspoort af te geven.
3. Let op: Geef nooit je BSN-nummer. Streep deze door. Dit nummer in combinatie met je pasfoto kan fraude opleveren. En, je naam en paspoortnummer is genoeg om een auto te huren of in te checken in een hotel.
4. Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit en deze altijd bij je hebt.

Wifi op de luchthaven, hotel of restaurant?

Je kent het wel. Je bent op een luchthaven en hebt wat tijd over. En je hotel biedt overal wifi zonder wachtwoord. Net als het lokale restaurant. Lekker je mail checken, social media updaten en wat dan ook. Maar, dit weten criminelen ook. En ja, het is me overkomen. Zo heb ik het een aantal jaren gehad dat mijn mailaccount in Azië was gehackt. Ik moest heel snel mijn wachtwoorden voor alles aanpassen, maar had ondertussen al allemaal spam verspreid.
Mijn tips:
1. Log alleen in op veilig uitziende wifi-netwerken, dus de officiële van de luchthaven en hotel bijvoorbeeld. Het liefst met beveiligde wifi-netwerken.
2. Vermijd dat je via de wifi bankzaken of betalingen doet. Hou ook je wachtwoorden voor e-mail en social media geheim, deel nooit zomaar dit soort informatie via Whatsapp of mail bijvoorbeeld.
3. Gebruik 4G in grote delen van Europa. Sinds juni 2017 kun je in talloze Europese landen zonder extra kosten gebruik maken van 4G. Als je dus gevoelige informatie wilt sturen is het veiliger via 4G dan via wifi.

Iedereen mag weten dat je op vakantie gaat?

Het is een van de opmerkelijke feitjes. In veel huizen wordt ingebroken als de inbrekers weten dat je op reis gaat (of bent). En dus kom je thuis in mineur. Toen ik klein was heb ik het ook meegemaakt bij mijn ouders thuis. De gordijnen waren dicht, met de gedachte dat niemand kon zien dat we er ’s avonds niet waren…
Mijn tips:
1. Zorg ervoor dat je gordijnen in huis niet (continu) dicht zijn. Stel eventueel een tijdschakelaar in om lampen (liefst met een spaarlamp) in de avond aan te zetten. Hierdoor lijkt je woning bewoond.
2. Vul niet al je gegevens in op je koffer. Dus geen adres bijvoorbeeld. Dan weet iedereen dat het huis de komende tijd leeg staat. Je naam en 06-nummer is meer dan genoeg.
3. Je vakantiefoto’s op social media zijn het beste bewijs dat je niet thuis bent. Zeker bij Facebook of Instagram als iedereen je foto’s kan zien. Een oplossing is de foto’s pas als je terug bent te posten, zoals ik ook geregeld doe.

Waar laat je je spullen onderweg?

Het is altijd lastig. Waar laat je je portemonnee met credit card en dergelijke, je contant geld, je paspoort en sleutels of je reist? Laat je ze op de kamer of neem je ze mee? Ik heb een rugzak voor mijn fotocamera bijvoorbeeld. Met een opbergvak met rits, maar dat zit wel open en bloot. Dus stop ik mijn paspoort en portemonnee helemaal onderin, met daarop papieren. Als iemand er aan zit voel ik dat.
Mijn tips:
1. Contant geld splits ik op. Een klein beetje (om bijvoorbeeld wat eten te kopen) stop ik in mijn broekzak, de rest veilig in de portemonnee.
2. Als ik ga shoppen doe ik mijn credit card en pinpas in mijn broek. Deze is bewust strak, zodat hij er niet uit kan vallen of eenvoudig uit kan worden gehaald.
3. Een kluisje op de kamer kan handig zijn. Ik gebruik alleen diegene waar ikzelf een eigen code kan invoeren. Al moet je je realiseren dat er een ‘algemene’ code is waarmee alle kluisjes open kunnen.
4. De beste tip is misschien wel deze: Kom je in een situatie waar iemand (met een wapen bijvoorbeeld) je spullen wilt hebben bied dan niet al te veel verweer. Geef je spullen. Er gezond vanaf komen is belangrijker dan alles wat in je tas of broekzak zit…

Heb jij ook een tip? Laat het me weten!