Waarom moet ik hier heen?

De Hurtigruten is een oude omgebouwde postveerboot die zich graag laat omringen door de beroemde fjorden van Noorwegen. het is de beste manier om al het natuurgeweld van dichtbij te zien. Een dag of een week; alles kan.

Het is te begrijpen dat de tocht ‘de mooiste boottocht ter wereld’ wordt genoemd. Op de diverse dekken is uitwaaien het devies, binnen is het heerlijk om een kop koffie te drinken. Op de luxe veerboot met jacuzzi op het dek, een panoramadek en diverse restaurants kan zowel bij een rondvaart als op kortere routes worden overnacht.

Vanuit een auto blijf je toch altijd op een afstand van de Noorse fjorden. Op een wandelpad beleef je de fjorden zeker, maar het uitzicht vanaf het water is toch echt anders. Zeker als je ziet dat zelfs de veerboot wordt gekleineerd in dit landschap. Dit gebeurt al bij de doorgang vlak voor Honningsvåg, waar het een stuk smaller wordt.

Hurtigruten boottocht

Je kunt een dag mee op boot, en dus ook overnachten. Waardoor je de zonsondergang mee kunt maken, als ook de zonsopgang. Maar je kunt ook de volledige tocht meemaken. Van het stadje Bergen in het zuiden in Noorwegen naar Kirkenes in het noorden.

Hurtigruten en het Noorderlicht

De reis kun je ook maken in de winter. Met onder meer het Noorderlicht. Kijk maar:

Hurtigruten Noorderlicht

Mede daarom is er op de Hurtigruten een Noorderlicht-alarm. Zodra het licht aan de hemel verschijnt, doet een omroeper in meerdere talen zijn werk. Ook midden in de nacht. En sta je in enkele minuten buiten op het dek. Terwijl de dansende gordijnen zich openbaren…

De boot stopt bij de 34 havens langs de kust. Dit zijn veelal dorpjes, al is het soms niet meer dan een verzameling huisjes. Waar je even van de boot af mag. Om het dorp te verkennen, te shoppen of om te gaan wandelen. Of om bijvoorbeeld stokvis te proeven. Of op een hondenslee te stappen, een nacht in een ijshotel te slapen, of wat dan ook. Je kunt eenvoudig een dag (of meerdere) later weer op de boot stappen.

Meer informatie: www.hurtigruten.com

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Cruise