Gezocht: Wil jij walvissen spotten aan de Costa Blanca in Spanje?

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Gezocht: Vrijwilligers om walvissen te spotten langs de Costa Blanca in Spanje

Vier jij je vakantie de komende weken aan de Costa Blanca in Spanje? Dan kun je meehelpen aan een bijzonder project om walvissen te tellen. Langs de kust van Denia worden mensen gevraagd deze dieren te tellen als ze de komende weken voorbij trekken. En dat zijn er meer dan veel mensen denken. Lees hier alles over deze bijzondere vrijwilligersactie.

Wil jij iets leuks doen tijdens je vakantie aan de Costa Blanca? Help dan tussen 15 juni tot 27 juli mee om walvissen te tellen. Je moet tussen tussen 7 en 11 uur ‘s morgens en 17 en 21 uur ‘s avonds langs de kust deze dieren tellen. Wat geen straf is toch? Al snel krijg je in de gaten waar je op moet letten en meer. Logischerwijs krijg je uitleg en hulp van de lokale initiatiefnemers.

Bijzondere locatie langs de kust van Spanje

Denia ligt tussen Valencia en Alicante op het uiterste puntje van het vasteland van Spanje. De dieren komen relatief dichtbij de kust en het zeereservaat van Kaap San Antonio (Cabo de Sant Antoni). Mede hierdoor kun je ze goed zien en identificeren. Het gaat in deze periode bijna altijd om de gewone vinvis. Gewone vinvissen zijn op de blauwe vinvis na de grootste dieren ter wereld. Je zult ze echt wel opmerken als ze voorbij zwemmen. Volwassen gewone vinvissen kunnen maar liefst tussen de 18 – 27 meter lang worden. Zelfs pasgeboren dieren zijn al 6 tot 6,50 meter lang. Een gewone vinvis kan wel 80 ton wegen, terwijl jonge dieren al 2.000 kg wegen. Het is zeer indrukwekkend om deze unieke dieren voorbij te zien zwemmen in de Middellandse Zee.

Maak ook foto's en video's

Het project komt van de Universitat Politècnica de València om te bestuderen waarom de walvissen deze route nemen. Alsook om de route van hun migraties te volgen. Je kunt als vrijwilliger eenvoudig meedoen. Je hoeft je alleen maar op te geven via email, stuur een mail naar [email protected] Je zult dan vanzelf informatie ontvangen. Let wel dit is in het Spaans. Zodra je een walvis hebt gezien kun je dit door geven naar het telefoonnummer 616 947 579. Probeer ook foto's en video’s te maken die als bewijs kunnen dienen. Wat wel een uitdaging is, al is het wel erg leuk om te proberen. Heb je een walvis in nood gezien dan kun je dat melden bij het internationale noodnummer 112.