Je droomvakantie financieren: Wat zijn de mogelijkheden?

Jouw droomvakantie kan soms zo ver weg lijken. Een rondreis door Europa, op safari in Afrika of genieten aan de stranden van Bali. Reizen is fantastisch, maar het heeft vaak een behoorlijk groot prijskaartje.

Je kunt eindeloos dromen over jouw droomvakantie, dat kost je niks. Het boeken én verdere uitvoeren daarentegen is soms een dure bedoeling. Hoe kun je die droomvakantie dan toch bekostigen en realiseren? In dit artikel vind je tips en tricks over hoe je snel het geld voor jouw droomreis bij elkaar kunt hebben.

Sparen voor de reis

Het klinkt misschien erg simpel, maar sparen is een van de beste manieren om snel wat extra geld te hebben. Wanneer je een doel voor ogen hebt, is het eenvoudiger om wat geld achter de hand te houden. 

Wil jij bijvoorbeeld op camperrondreis door Nieuw-Zeeland? Zorg dan dat je maandelijks wat extra overhoudt door flink te sparen. Hoe kun je dit het beste doen? Zet jouw maandelijkse uitgaven eens op een rijtje en zie waar jij op kunt besparen. 

Eet je vaak buiten de deur? Zorg dat je dan vaker zelf eten kookt. Heb je vaste abonnementen waar je weinig mee doet? Zeg deze dan op. Door meer inzicht te krijgen in de financiën kun je erg snel geld sparen. Waarschijnlijk geef je meer uit dan je doorhebt. 

Bijbaantje of extra uren vragen

Een verre reis voor een langere periode kost erg veel geld. Heb jij het ervoor over om een paar maanden op pad te zijn zonder zorgen? Dan is een (extra) bijbaantje of meer uren vragen aan je huidige werkgever een goede manier om snel meer geld te verdienen én te sparen. Verdien wat bij en houdt dit geld achter de hand. 

Door een aantal maanden veel te werken, kun je vervolgens een lange tijd op avontuur. Drie maanden naar Zuid-Amerika? Met een bijbaantje heb je het geld voor deze reis zo bij elkaar. Of in elk geval een stuk sneller. Op die manier voelt de reis als nog meer verdiend, en dat geeft voldoening. 

Leen geld voor de vakantie

Wil je op jouw droomreis beleven, maar heb je het geld niet? Je kunt ook proberen om uit te wijken naar de optie geld lenen. Zeker wanneer je jong bent en nú op avontuur wilt gaan zijn de financiële middelen vaak beperkt. 

Je kunt ervoor kiezen om te investeren in deze ervaring en geld te lenen. Je kunt aan jouw ouders, familie of vrienden geld vragen of via instanties geld proberen te lenen. Het is niet altijd de meest logische optie, maar kan je wel snel helpen. 

Heb je bijzondere omstandigheden en is nu op reis gaan de beste optie voor jouw leven? Dan is geld lenen een goede manier om snel jouw reis te kunnen financieren. Houd altijd wel rekening met de consequenties. Wanneer je geld leent, moet je dit na jouw reis ook weer terugbetalen. 

Het is een moeilijke afweging die je moet maken om of de financiële middelen voor de reis te regelen, of na de reis. En bedenk je je vroeg tijdens je studie dat je na het behalen van je diploma op reis wilt? Dan kun je ook een hogere studielening nemen (daarover betaal je geen of veel minder rente). Op die manier heb je het geld na je studie direct. 

Bewust van inkomsten en uitgaven

Hoe je ook aan het geld komt, het kan nooit kwaad om je wat bewuster te zijn van je inkomsten en uitgaven. Hoe bewuster je omgaat met je geld, hoe meer je hebt om dingen te doen die je leuk vindt. 

Een droomreis, het klinkt zo mooi, maar ook gelijk zo duur! Gelukkig zijn er meerdere verschillende manieren waarop je jouw reis kunt bekostigen. Kies voor sparen, werken of lenen en geniet van een onvergetelijke droomvakantie. 

En heb je toch niet heel veel geld en is geld lenen geen optie (dit kan heel goed zo zijn als je weinig inkomsten hebt)? Kijk dan of je misschien vrijwilligerswerk kunt doen óf aan het werk kunt in het buitenland. Dan kun je naar het buitenland zonder al te veel uit te hoeven geven.