Laat je verwonderen: Wandelen over Gran Canaria

Wanneer je aan Gran Canaria denkt, denk je waarschijnlijk direct aan zon, zee en strand. Perfect voor een strandvakantie. Ook staat Gran Canaria bij jongeren bekend als een feesteiland waar je de nacht weg kunt dansen in de hipste clubs aan de kust. Dit is allemaal waar over het eiland.

Wat veel mensen nog niet weten is dat Gran Canaria ook een heerlijke bestemming is voor wandelaars. De vele wandelpaden en beeldschone natuur zijn voor veel vakantieliefhebbers nog onbekend. 

Terwijl veel reizigers aangenaam verrast zijn als ze het eiland verkennen. En maar wat graag de wandelschoenen aan trekken. Want er is genoeg te ontdekken.

Waarom zou je wandelen op Gran Canaria?

Gran Canaria heeft een prachtige en gevarieerde natuur. De buitenste rand van het eiland wordt omringt door witte zandstranden en een azuurblauwe zee. Het binnenland is compleet het tegenovergestelde. De bergachtige omgeving is zeer indrukwekkend en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Wist jij dat Gran Canaria is ontstaan uit vulkaanuitbarstingen en erosie? Hierdoor hebben zich hele diepe ravijnen gevormd die je nergens anders in Spanje kunt terugvinden. Zoveel natuurlandschappen en natuurlijke verschijnselen zul je niet tegenkomen in een vakantieland.

Ga je wandelen in Gran Canaria kun je kiezen uit verschillende paden die je kunt bewandelen. Een aantal favorieten zijn: 

1. De Tamadaba wandelroutes

In het noordwesten van het Canarische eiland ligt een heel groot bos dat voornamelijk bestaat uit dennenbomen. In het Spaans wordt dit gebied ook wel de Pinar de Tamadaba genoemd. Het dennenbos is omringt door hoge bergen. Je kunt dus zowel kiezen om te gaan wandelen of de bergen te beklimmen. 

Een groot favoriet onder de lokale bevolking is het beklimmen van de Alta Vista. Vanaf de top van de Alta Vista heb je een oogverblindend uitzicht over verschillende meren en de andere omliggende eilanden, zoals Tenerife

2. De imposante Roque Nublo

De Roque Nublo worden ook wel de mooiste bergen van het eiland genoemd. Samen met de Roque Bentaiga vormt dit het prachtige gebergte op het eiland. In het Spaans betekend Roque Nublo ‘wolkenrots’. Het is een monoliet van 67 meter hoog en zeer indrukwekkend om te zien. Je kunt deze wolkenrots bereiken via het recent opgeknapte dorpje Tejada. 

Vanaf het dorp kun je samen met een gids een wandelroute volgen of je kiest ervoor om de route alleen af te leggen. Let wel op! Je gaat in totaal 1.813 meter de hoogte in, dus wees goed voorbereid. Je kunt ervoor kiezen om een directe wandeling naar de top te maken of een wat grotere wandeling waarbij je meer van de omgeving zult zien. Eenmaal de top bereikt, kun je genieten van een heel mooi uitzicht. Met goed weer kun je vanaf hier ook Tenerife zien liggen.

3. Ontdek de duinen van Maspalomas

Naast mooie berggebieden en bossen kun je ook prima terecht voor lange (al dan niet romantische) strandwandelingen. Een wandeling langs de Costa Canaria is er eentje die op je lijstje moet staan. Je kan het beste beginnen in het pittoreske dorpje San Agustin.

Vanaf hier wandel je langs de strandpromenade. Doe dit in de vroege ochtend wanneer het nog rustig is, zodat je het strand in al haar schoonheid kunt ervaren. Wandel tot je bij de Playa del Inglés aankomt. 

Om je wandeling te vervolgen door de bijzondere duinen van de oudste badplaats van het eiland: Maspalomas. Neem de vuurtoren van Faro als je eindbestemming. Onderweg zul je verschillende badplaatsen passeren en daarmee verschillende stranden en rotsgebergten ontdekken.

De duinen van Maspalomas, in het Spaans ook wel de Dunas de Maspalomas genoemd, zijn zeer indrukwekkend en bijna onnatuurlijk geel van kleur. In tegenstelling tot de wittere stranden die je waarschijnlijk eerder gezien hebt. Je zult je even in een echte woestijn wanen.

Zie jij een wandeling over dit heerlijke eiland wel zitten? Bekijk dan welke last-minute aanbiedingen er zijn voor de komende maanden. Je zal zien dat het relatief goedkoop is om zo een weekje er tussenuit te gaan.