Lynx met vijf jongen steekt weg over in Canada

De lynx is een bijzonder dier dat zelden wordt gespot. Deze roofdieren zijn zeer schuw en worden zelden gespot. En al helemaal niet zo’n complete familie. Shaun Kirchmann reed op een weg in de Canadese provincie Manitoba toen hij plots wat zag bewegen in de sneeuw. Hij parkeerde zijn auto, pakte zijn mobiele telefoon en wachtte. Al hoefde hij niet lang te wachten.

Al snel zag hij een moeder lynx met haar vijf (!) jongen tevoorschijn komen uit het bos. Voorzichtig steken ze de weg over; de moeder voorop. Het dier kent de weg, dat is duidelijk te zien. De moeder wacht netjes totdat alle jongen zijn overgestoken. Sommigen zijn wat langzaam, anderen juist niet.

Shaun zette de video op Youtube. Zijn video heeft al tienduizenden kijkers verwonderd. Hoe kan een roofdier in hartje winter in het ruige Canada vijf jonge groot brengen? Het moet wel een uiterst succesvolle moeder zijn, menen velen. Die haar jongen erg goed voorbereid op een leven in de Canadese wildernis.

De Canadese lynx komt voor in Canada en de Verenigde Staten. Maar omdat deze dieren ver weg blijven van mensen is niet al te veel over ze bekend.

Lynx in Nederland?

In Europa leeft de Europese lynx, die op zijn broertje in Canada lijkt. Maar toch wel anders is gebouwd. Ook dit dier is schuw en wordt zelden gezien. De verwachting is dat dit roofdier weleens naar Nederland zou kunnen lopen. Net als wolven dat doen. En al vrij snel.

Lees hier mijn tips en informatie over de Europese lynx.

Bekijk de beelden van de lynx met haar jongen: