Migratie in Afrika: Geen toeristen, dus komt lokale bevolking kijken

Het is een van de grootste natuurspektakels in de wereld. Dat jaarlijks in al zijn massaliteit terug keert. De jaarlijkse migratie van gnoes en zebra’s in diverse nationale parken in Afrika is uniek. En in 2020 gaat het gewoon door, ook met corona. Alleen wel heel anders dan normaal.

Honderdduizenden gnoes en zebra’s die jaarlijks door een immens gebied reizen op zoek naar vers gras. Het gebeurt al eeuwenlang in de machtige Masai Mara in Kenia en de beroemde Serengeti in Tanzania.

Video: Gnoes die de rivier oversteken

Het is populair bij toeristen. En inderdaad machtig om te zien hoe honderden dieren voorbij lopen aan je jeep. Ik was zeer onder de indruk bij het zien van zoveel natuurschoon. Het meest bijzondere is wel het oversteken van de diverse rivieren die de dieren tegen komen op hun reis. Waar krokodillen op ze wachten. En er veel dieren de overkant niet halen. Soms ook door de stroming in de rivier. De beelden zijn bekend van televisie en YouTube.

Maar in 2020 is alles anders. Er zijn geen buitenlandse toeristen, maar wel lokale toeristen. Diverse touroperators bieden extreem lage prijzen aan voor lokale bewoners. Zodat zij nog iets kunnen verdienen. En de lokale bewoners de kans krijgen om de schoonheid van hun eigen land te zien. En om te begrijpen waarom toeristen een lange reis willen maken naar deze plek. Alsook waarom ze veel geld uitgeven om dit spektakel te zien.

Bekijk de beelden van de migratie in Kenia: