Nyerere National Park

Grootste natuurgebied van Afrika

Nyerere National Park is het grootste nationaal park in Tanzania. Het is onderdeel van het immense Selous Game Reserve. Nyerere National Park werd in 2019 opgericht. En werd meteen het grootste nationaal park van Afrika.

Ik ging kijken in Nyerere National Park en stond verbaasd over de grote aantallen dieren. Met opvallend veel olifanten en buffels. Maar hier leeft ook de grootste populatie leeuwen. En ik zag hier een troep wilde honden. Dit opvallend sociale, maar zeldzame roofdier staat hoog op het wensenlijstje van talloze safari gangers.

Nyerere National Park is een bijzonder en relatief nieuw natuurgebied. Waar je goed op safari kunt gaan. En talloze dieren zult zien, waaronder veel grote. En een grote kans op bijzondere dieren.

Nyerere National Park en Selous Game Reserve

Het is wat verwarrend. Nyerere National Park ligt in het noordelijke deel van het Selous Game reserve. Dat al sinds 1951 bestaat. Let wel, zo’n 90 % van Selous is bestemd voor de trofeejacht. Wat veel geld oplevert. 

Volgens de beheerders zijn de inkomsten nodig om het grootste natuurgebied van Afrika in stand te houden. De jachtvergunningen worden jaarlijks bepaald afhankelijk van het aantal dieren. Dit leidt vaak tot discussie met tegenstanders van de jacht.

Het noordelijke deel van Selous werd in 2019 benoemd tot Nyerere National Park. Waar de jacht dus is verboden. En de inkomsten komen van toeristen die hier op safari gaan. De naam Nyerere komt van de eerste president van Tanzania Julius Nyerere.

De dieren van Nyerere National Park

Afrikaanse wilde honden in Nyerere National Park.

Je zult op je safari talloze wilde dieren zien. Je gaat in een jeep met een chauffeur en gids op pad. Deze kent het gebied goed. Alsook het gedrag van de dieren. Hierdoor zul je veel meer zien dan je eigen ogen waarnemen. Als je hier een paar dagen op safari gaat zul je worden verrast. Deze dieren worden geregeld gezien door toeristen:

Leeuw, luipaard, Afrikaanse wilde hond, nijlpaard, Afrikaanse buffel, Afrikaanse olifant, giraf, nijlkrokodil, zebra en talloze antilopes zoals hartebeest, eland en gnoe. Maar ook unieke soorten als de puku en sabelantilope. En apen als de baviaan en de diadeemmeerkat.

Op safari in Nyerere National Park.

Overnachten in lodges

Het nationaal park is dan ook het meest toeristische deel van Selous Game Reserve. En het is erg groot. Daarom blijven de meeste toeristen hier ook diverse nachten slapen.

Nyerere National Park heeft diverse lodges om te overnachten. Het merendeel is boven gemiddeld tot zeer luxueus. En dus zeker niet goedkoop. Of soms zelfs extreem duur. Maar je krijgt er wel wat voor terug. Naast de vele geluiden van de bush, zul je hier ook na je safari talloze dieren zien. Dit is het echte Afrika-gevoel. Een belevenis die je nooit meer zult vergeten.

Hoe kom ik bij Nyerere National Park?

Met het vliegtuig naar Nyerere National Park.

Je moet grote afstanden afleggen om bijvoorbeeld hier te komen. Al kun je ook met een klein vliegtuig arriveren. En vandaar eigenlijk direct op safari gaan. Maar zoals je zult begrijpen is dit duurder dan per land arriveren.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Tanzania

Lees mijn Tips

alle 16 artikelen over Tanzania

Bekijk alle artikelen