Waarom moet ik hier heen?

Yoho National Park is het kleine broertje van Banff en Jasper National Park. Het meest beroemde is Burgess Shale, een opgraving van unieke dinosaurussen. Ook is het een goed wandelgebied met veel wilde dieren.

Burgess Shale is een bijzondere plek. Hier zijn talloze fossielen uit het Cambrium gevonden, oftewel een periode van rond de 500 miljoen jaar geleden. De fossielen zijn om meerdere redenen bijzonder. Wetenschappers hebben hier talloze onbekende diersoorten gevonden, terwijl bij veel dieren ook de zachte delen van het lichaam zijn gefossiliseerd. Wat niet vaak gebeurt. De fossielen zijn waarschijnlijk ontstaan toen een wand (of meerdere) van een zanderige zeebodem instortte en in alle dieren verzwolg.

Wie de bijzonder goed bewaard gebleven fossielen van vreemde zeedieren wil bezoeken moet een stevige wandeling maken. Om ze te beschermen mag je er alleen met een gids naar toe. Gelukkig geeft hij veel informatie over de fossielen en geeft hij ook de visie van diverse wetenschappers over waarom de dieren hier liggen. De tocht wordt alleen in de zomermaanden (juli, augustus en september) aangeboden in kleine groepen, dus wees er vroeg bij.

Meer informatie:
www.pc.gc.ca
www.burgess-shale.bc.ca

Corno’s reistips:

Als door Canada wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt met een huurauto van hotel naar hotel gaan, of lekker avontuurlijk met een camper door het land rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Dinosaurussen