Waarom moet ik hier heen?

Yoho National Park is het kleine broertje van Banff en Jasper National Park. Het meest beroemde is Burgess Shale, een opgraving van unieke dinosaurussen. Ook is het een goed wandelgebied met veel wilde dieren.

Yoho National Park in Canada is relatief onbekend, maar ligt naast het beroemde Banff National Park en Jasper National Park. Maar een stuk rustiger en minstens zo ruig.

Met talloze meren die dezelfde opvallend blauwe kleur hebben als bijvoorbeeld het bekende, maar ook drukke Lake Louise. En het is een natuurgebied vol met wilde dieren. Het hoogste punt is Mount Goodsir met 3.567 meter. Yoho is ideaal om te wandelen: een paar uur, een dag of meerdere dagen.

Wapta en Takakkaw-watervallen

Wapta betekent ‘stromend water’ en Takakkaw betekent ‘fraai’ in het Cree, de taal van de Cree-indianen. Beide watervallen liggen in Yoho Nationaal Park. Terwijl de rivier bij de Wapta-waterval toepasselijk Kicking Horse wordt genoemd. Deze watervallen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken.

Burgess Shale

Burgess Shale in Yoho National Park is een bijzondere plek. Hier zijn talloze fossielen uit het Cambrium gevonden, oftewel een periode van rond de 500 miljoen jaar geleden. De fossielen zijn om meerdere redenen bijzonder. Wetenschappers hebben hier talloze onbekende diersoorten gevonden.

Terwijl bij veel dieren ook de zachte delen van het lichaam zijn gefossiliseerd. Wat niet vaak gebeurt. De fossielen zijn waarschijnlijk ontstaan toen een wand (of meerdere) van een zanderige zeebodem instortte en in alle dieren verzwolg.

Wie de bijzonder goed bewaard gebleven fossielen van vreemde zeedieren wil bezoeken moet een stevige wandeling maken. Om ze te beschermen mag je er alleen met een gids naar toe. Gelukkig geeft hij veel informatie over de fossielen.

Daarnaast geeft hij ook de visie van diverse wetenschappers over waarom de dieren hier liggen. De tocht wordt alleen in de zomermaanden (juli, augustus en september) aangeboden in kleine groepen, dus wees er vroeg bij.

Bekijk de video van wandelen in Yoho Nationaal Park

Yoho Nationaal Park

Corno’s reistips:

Als door Canada wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt met een huurauto van hotel naar hotel gaan, of lekker avontuurlijk met een camper door het land rijden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Meer informatie:
www.pc.gc.ca
www.burgess-shale.bc.ca

Dinosaurussen